18 хитри трика да запазите плодовете и зеленчуците свежи
Често се случва да отворим хладилника и да открием, че плодовете и зеленчуците вече не са пресни (или изобщо не стават за ядене). Всички правим тази грешка. И то нерядко. Мисълта, че харчим пари за храна, която в крайна сметка отива в кошчето, е потискаща.
Но има различни начини да се избегне тази ситуация. Bright Side изброява някои от най-добрите трикове, които ще ви помогнат да запазите плодовете и зеленчуците пресни.
Не мийте нищо преди съхранение
Не мийте плодовете и зеленчуците, преди да ги сложите в хладилника или в шкафа. Мийте ги непосредствено преди консумация. Ако нещо е мръсно, просто го избършете със суха кърпа. Измиването може да премахне естествените им защити срещу плесенясване и гниене.
Плодовете и зеленчуците предпочитат суха среда
Влагата кара продуктите да мухлясват по-бързо. Добър трик да предотвратите отва е да поставите хартиена салфетка в съда, в който държите плодовете и зеленчуците. Тя ще абсорбира излишната влага и ще предотврати гниенето.
Как да съхранявате авокадото
Неузрялото авокадо се поставя в хартиен плик или увито във вестник на стайна температура, докато узрее. След това го поставете в найлонова торбичка и го дръжте в хладилника.
Не дръжте определени плодове и зеленчуци в хладилника
Чушките, краставиците и доматите се съхраняват при стайна температура. Чушките губят еластичността си, когато се държат в хладилник, а краставиците и доматите стават лепкави.
Плодовете и зеленчуците не трябва да се съхраняват в хладилник, докато не са узрели. Иначе ще загният много по-бързо.
Увивайте дръжките на бананите
Ако съхранявате бананите в хладилника, те бързо могат да загубят вкуса си. Най-добре е да ги съхранявате на стайна температура, но с увити дръжки.
Съхранявайте обелените и нарязани зеленчуци във вода
Можете да съхраните обелени и нарязани зелнчуци като целина или моркови дълго време, стига да ги държите в буркан с малко вода.
Съхранявайте плодовете и зеленчуците в най-долната част на хладилника
Колкото по-ниска е температура, толкова по-трудно е да задържите аромата и свежестта на плодовете и зеленчуците. Ако искате те да запазят вкуса си по-дълго време, дръжте ги ва тази част на хладилника, която не е толкова студена.
Определени плодове и зеленчуци не трябва да се съхраняват заедно
Определени видове плодове и зеленчуци започват активно да излъчват етилен , щом узреят. Сред тях са бананите, кайсиите, пъпешите, крушите, сливите, мангото и доматите.
Другите видове плодове и зеленчуци са чувствителни към етилен, след които: ябълки, патладжани, диня, картофи, тиква, моркови и броколи. Ако те се поставят близо до тези от първата група, те започват да гният с бързи темпове. Най-добре е тези групи да се съхраняват отделно.
Дръжте картофите и лука отделно
Ако съхранявате лука и картофите на едно място, последните бързо започват да прорастват и стават негодни за ядене.
Лукът и чесънът обичат тъмното
Най-добрият приятел на чесъна и лука е тъмнината. Ако нямате подходящ шкаф, можете да ги държите в хартиени пликове с пробити дупки в тях, през които да минава въздух.
Картофите се развалят на слънце
Не съхранявайте картофите под пряка слънчева светлина – те не само се развалят, но стават и опасни. Дръжте ги на сухо и тъмно, в дървени или пластмасови кутии или кошници.
Дръжте по няколко ябълки при картофите
Така те ще се запазят свежи по-дълго.
Дръжте аспержите в чаша вода
Също като цветята, така те ще се запазят по-дълго.
Броколите и карфиолът обичат влагата
Дръжте стъблата в прясна вода и покрийте горната част с мокра кърпа. Водата трябва да се сменя редовно, а кърпата да се напоява често.
Зеленчуците, съхранявани на стайна температура изискват проветряване
Не ги затваряте в шкафове. Там ще се развалят по-бързо от нормалното.
Вместо това ги дръжте в дървени или пластмасови кутии или с добра вентилация.
Целината се запазва най-добре увита в алуминиево фолио и в хладилника. Ако я съхранявате в найлонов плик или фолио, тя ще загуби вкуса и консистенцията си.
Доматите трябва да се поставят с дръжката нагоре
Частта около стъблото е най-деликатната част от домата. Това е мястото, от което започват да развалят. Ако държите стъблото нагоре, те ще се запазят по-дълго.
Гроздето се запазва най-добре в найлонов плик
В найлонов плик или фолио и в хладилника гроздето остава по-дълго време свежо и сочно. Не струпвайте прекалено много наведнъж, защото чепките, които са най-отдолу, ще се смачкат.
Източник: Bright Side