10 съвета, за да запазите храната по-дълго прясна
5. Ябълките могат да останат месеци в хладилника
Ябълките са доста траен плод, но в хладилника те могат да останат свежи още по-дълго, без да загубят и частица от вкуса си. Само не трябва да ги оставяте да се допират една до друга, защото подобен контакт ги поврежда. Може да увиете всяка една във вестник.
6. Съхранявайте морковите в пясък, за да ги запазите пресни
Градинарите препоръчват да съхраняваме морковите в пясък, което не е изненадващо: пясъкът намалява изпаряването на водата и забавя гниенето.
7. Обърнете кофичките с извара или сметана надолу
Изварата и заквасената сметана ще останат пресни два пъти по-дълго, ако ги поставите в хладилника с дъното нагоре. Това ще създаде вътрешен вакуум, който предотвратява развитието на бактерии.
8. Пресният лук ще остане пресен, ако го поставите в чаша вода
Връзките лук ще запазят свежестта си по-дълго, ако ги държите в бурканче, напълнено с вода. Срежете, ако има нужда, и той ще продължи да расте.
9. Пресните зелени подправки се запазват най-добре в стъклени буркани
Стъкленият съд е най-добрият контейнер за пресните подправки. Лукът, чесънът или магданоз ще запазят вкуса си за един месец, когато се съхраняват така. Листата им няма да се развалят, нито да изсъхнат или да изгубят аромат.
10. Съхранявайте меда в стъклен буркан
Чували сме, че медът не се разваля и наистина е така – той може да издържи столетия. Важно е обаче да се съхранява правилно. Най-добрият съд за него е тъмен стъклен буркан с плътно прилягащ капак. Съдовете, изработени от метал или поцинкованите буркан, не са подходящи за меда, защото причиняват окисляване.
Източник: Bright Side