6 научно доказани причини да ядем повече авокадо
Независимо дали го приемате под формата на пюре, на салата, или ще го дълбаете с лъжица, тялото ви ще си извлече невероятни изгоди от този вкусен и красив плод, пише Мениджър NEWS.
Представяме ви 6 научно доказано факта за ползите от авокадото:
1. Авокадото е богато на калий
Калият е хранително вещество, което е важна част от всяка балансирана диета. Множество проучвания сочат, че хората, които приемат голямо количество калий, имат кръвно налягане в норма и са по-малко предразположени към инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност.
2. Авокадото е страхотен източник на витамини С и Е
Вкусният плод е една от малкото натурални храни, които съдържат голямо количество витамини С и Е. Някои проучвания – струва си да отбележим, често подкрепяни от производителите на авокадо – сочат, че двата витамина си взаимодействат, увеличавайки съдържанието на антоксиданти в тялото.
Според клинично проучване, комбинацията от витамини С и Е под формата на хранителни добавки, забавя натрупването на артериална плака при хора с висок холестерол – опасен процес, който може да доведе до инфаркт или инсулт.
3. Авокадото има месеста кора
Ако някога сте си купували авокадо от магазина, знаете, че то има дебела и грапава кора. Въпреки че не се яде, тя предпазва плода от остатъчните пестициди, които срещаме при други незащитени плодове като ябълките и броколите. Затова е важно да измивате добре повечето селскостопански продукти преди консумация.
Благодарение на кожата на авокадото, вероятността случайно да приемете и пестициди заедно с плода е малка.
4. Плодът на авокадото съдържа агенти, които се борят с рака.
Разрязвайки авокадо, ще забележите, че в центъра то е яркожълто, а в периферията – тъмнозелено. Тъмнозелената част е една от най-изучаваните, заради високата си концентрация на определени видове каротеноиди.
Каротеноидите са антиоксиданти, които учените успешно са използвали в борбата срещу рака в лабораторни условия. Все още не е ясно дали човек, който редовно се храни с авокадо, би пожънал подобен успех, но способността на тялото да абсорбира каротеноидите зависи отчасти от присъствието на диетични мазнини, като мононенаситените мазнини, които се съдържат в авокадото.
Едно скорошно проучване сочи, че дресингите, които съдържат малко или никакви мазнини, могат значително да намалят абсорбцията на каротеноидите в сравнение с пълномаслените дресинги. И все пак, ако предпочитате да не приемате мазнини, просто добавете авокадо. Според проучване на California Avocado Commission, включвайки вкусния плод в салатата си, ще увеличите количеството каротеноиди между 2 и 5 пъти. Тези резултати обаче не са потвърдени.