Говеждото на губернатора или как „Бьоф Строганов” превзема света
Има и друга версия за произхода на „Бьоф Строганов”: твърди се, че рецептата е родена не в Русия, а във Франция. Така смята Татяна Метерних, авторка на немска книга за династията Строганови. Тя пише, че граф Сергей Строганов дал рецептата на главния готвач на известния парижки ресторант «Максим». Това едва ли може да бъде вярно -
ресторант «Максим» е открит през 1893 година,
а пет години преди това излиза от печат френският "Кулинарен пътеводител", където наред с други рецепти вече се откроява „Бьоф Строганов”.
Популярността на Бьоф Строганов сред руските чревоугодници била подпомогната от книгата на Еленa Молоховец "Подарък за младата домакиня, или средство за намаляване на разходите в домакинството” (1861), в която сред много други рецепти е отпечатана и "говеждо по строгановски с горчица".
За да се направи класически „Строганов”, се вземат говежди изрезки или филе, леко се начуква, нарязва се на правоъгълни парчета с дължина 5-6 см и дебелина 1 см. От тези правоъгълници напречно на влакната се режат тънки ивички с дебелина между половин и един сантиметър. Овалват се в брашно, запържват се няколко минути в сгорещено краве масло на силен огън до появата на златиста коричка, като преди тях в тигана се поставя кромид лук, нарязан на кръгчета. След това се заливат със сметаново-доматен сос (една чаша сметана, 1 супена лъжица брашно, 1-2 супени лъжици доматено пюре или сок). Задушава се 10-15 минути на умерен огън.
Най-разпространената в Русия рецепта под името „Строганов” е говеждо или телешко по строгановски с горчица и изглежда така: говеждо месо (800 г), нарязано на дълги плоски парчета. Начуква се, реже се на хапки с дължина 2 и дебелина 1 см, поставя се в купа, поръсва се със сол и черен пипер, покрива с капак (за да не изсъхва месото) и се оставя за 1-1,5 часа. В малко краве масло (100 г) се запържва 1 супена лъжица брашно, охлажда се, разрежда се с две чаши говежди бульон, добавят се 1 чаена лъжица горчица, малко черен пипер, разбърква се и се кипва. На горещ тиган бързо се запържва говеждото, прехвърля се в соса, добавят се една до три чаши сметана, пържен кромид лук и се вари 2-3 минути. Гарнитурата е от варени картофи, поръсени с кълцан магданоз или копър.
Снимка: Shutterstock