Говеждото на губернатора или как „Бьоф Строганов” превзема света
След 1917 г. заедно с руските емигранти
класическата рецепта на ястието, обогатяваща се с нови елементи, започва триумфалното си шествие по целия свят, а след Втората световна война има запазено място в менюто на международното ресторантьорство като „руско блюдо”, макар че всъщност не е такова. „Бьоф Строганов” не е национално ястие, а типичен продукт на готварското изкуство. Изобретено от френски готвач, приспособено към руските нрави, то добавя към славата на фамилия Строганови още една причина да не се забравя тази щедра династия на търговци, индустриалци и държавни служители.
Петър Кънев
Най-разпространената в Русия рецепта под името „Строганов” е говеждо или телешко по строгановски с горчица и изглежда така: говеждо месо (800 г), нарязано на дълги плоски парчета. Начуква се, реже се на хапки с дължина 2 и дебелина 1 см, поставя се в купа, поръсва се със сол и черен пипер, покрива с капак (за да не изсъхва месото) и се оставя за 1-1,5 часа. В малко краве масло (100 г) се запържва 1 супена лъжица брашно, охлажда се, разрежда се с две чаши говежди бульон, добавят се 1 чаена лъжица горчица, малко черен пипер, разбърква се и се кипва. На горещ тиган бързо се запържва говеждото, прехвърля се в соса, добавят се една до три чаши сметана, пържен кромид лук и се вари 2-3 минути. Гарнитурата е от варени картофи, поръсени с кълцан магданоз или копър.
Снимка: Shutterstock