Какви ползи ни носят червените плодове?
Всички плодове са полезни. Но сега ще поговорим конкретно за червените. Червените плодове са не само вкусни, но и пълни с важни хранителни вещества и носят редица ползи за здравето. Ето някои от най-полезните червени плодове:
1. Ягоди
Изпълнени с витамин С, фибри и антиоксиданти, ягодите са чудесни за укрепване на имунитета, подобряване работата на сърцето и здравето на кожата. Включването на ягоди в диетата може да спомогне за нормализирането на нивата на холестерол. Ягодите са полезни и защото играят ролята на пробиотик, регулирайки успешно чревната микрофлора.
2. Малини
Богати на фибри и антиоксиданти, малините подпомагат храносмилането, намаляват възпаленията и предпазват от хронични заболявания като рак. Малините са отличен източник на диетични фибри, като една чаша осигурява около 8 грама от тях. Въпреки сладкия си вкус, малините имат нисък гликемичен индекс, което означава минимално въздействие върху нивата на кръвната захар. Високото съдържание на фибри в тях помага за забавяне на усвояването на захарта в кръвта.
3. Череши
Черешите са богати на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които могат да помогнат за намаляване на мускулната треска, подобряване на качеството на съня и понижаване на риска от подагра. Черешите са богати и на калий, а приемът на повече калий и по-малко натрий намалява кръвното налягане и намалява риска от сърдечносъдови заболявания. В една купа череши се съдържат 260 милиграма калий, много малко натрий и високо съдържание на растителни стероли, които са ефективни срещу холестерола в организма.
4. Червени боровинки
Известни с високото си съдържание на антиоксиданти и полезни растителни съединения, боровинките са чудесни за здравето на пикочните пътища, намаляват риска от инфекции на пикочните пътища и поддържат здравето на червата. Високото съдържание на витамин С, витамин А, както и други витамини и минерали, правят българската червена боровинка страхотен вариант при нужда от повишаване на имунитета. Тези съставни елементи също така имат и особено благоприятен ефект върху кожата, защото спомагат и за производството на колаген.
5. Червени ябълки
Ябълките съдържат фибри, витамини и минерали, които подпомагат здравето на храносмилателната система, здравето на сърцето и регулирането на теглото. Кожицата на червените ябълки е особено богата на антиоксиданти. Смята се, че предотвратяват възпаления и имат превантивен ефект за ракови заболявания. Освен това предпазват клетките на човешкия организъм от свободни радикали, забавят тяхната оксидация и намаляват отлаганията на мазнини в кръвоносните съдове. Антиоксидантите защитават организма ни от т. нар. оксидативен стрес, който води до преждевременно стареене и може да отключи различни заболявания.
6. Диня
Богата на водно съдържание и ликопен, динята е хидратираща, подпомага здравата кожа, облекчава мускулната треска и ускорява възстановяването след тренировка. Благодарение на фибрите в динята, тя има способността да поддържа здрава храносмилателна система и стимулира по-добрата функция на червата.
7. Червено грозде
Червеното грозде съдържа ресвератрол - мощен антиоксидант, който се свързва със здравето на сърцето, подобрен контрол на кръвната захар и потенциални ползи срещу стареенето. Кoнcумaциятa нa чepвeнo гpoздe пoмaгa зa пoнижaвaнe нa хoлecтepoлa.