Митове за алкохола (и защо не са верни)
5. Кафето отрезвява
Звучи логично, нали? Горещо и горчиво, ободряващо и даващо енергия - любимото кафе сякаш е абсолютната противоположност на алкохола и може да ни отрезви, ако сме попрекалили с чашките.
Точно обратното! Отрезвяващото действие на кафето е само заблуда. Кофеинът е мощен стимулант и има маскиращо и заблуждаващо действие – т.е. зарежда ни с енергия и ни пречи да осъзнаем, че вече сме пили достатъчно и трябва да спрем.
Това може да има тежки последици. В САЩ например през 2010 г. група студенти завършват в болница именно след консумация на „енергиен микс“ от алкохол и кофеин.
Изтрезняването е въпрос на време и дори ефектът на едно малко питие върху тялото трае поне 2-3 часа.
6. Лек срещу махмурлука
Уви, няма. Причините за махмурлука са комплексни и все още не са напълно ясни на учените. Алкохолът със сигурност дехидратира, пълни тялото с коктейл от токсини и краде глюкоза, от която мозъкът се нуждае, за да работи. Резултатът на другата сутрин често е замайване, гадене, пресъхнала уста и непоносимо главоболие.
В тези случаи народната медицина предписва лечение със зелева чорба, шкембе чорба, студен душ и колкото и абсурдно да звучи – една бира. Последната рецепта е известна и като „кучешки косъм“ и се базира на убеждението, че една бира ще успокои гадните симптоми на махмурлука. Простата истина обаче е, че колкото повече алкохол има в тялото, толкова повече време се разгражда и толкова по-дълго ще продължи махмурлукът. Въпреки това обаче една малка водка може значително да облекчи състоянието. Най-добрият лек срещу махмурлука, уви, си остава времето.
Все пак кафето и аспиринът на другата сутрин са две традиционни средства, които могат да ни помогнат. Това показват и експериментите на Майкъл Олински и неговия екип от университета „Томас Джеферсън“ във Филаделфия. В изследването, публикувано през 2011 г., учените използвали комбинация от кофеин и противовъзпалителни лекарства, за да облекчат главоболието, причинено от етилов алкохол, при плъхове.
7. Алкохолът през сламка
Звучи като анекдот, но все още има хора, които упорито вярват, че ако консумират алкохол през сламка, опияняващият му ефект ще се усили.
Как точно би трябвало да стане това, не е много ясно. Едната теория гласи, че минавайки през сламката, алкохолът се смесва с въздуха, а наситеният със спирт въздух отива в носовата кухина, откъдето алкохолът се абсорбира по-бързо в кръвния поток. Разбрахте ли?
Според други става дума за по-бързото преминаване на напитката от чашата към стомаха, откъдето идва и скоростното „отрязване”. В интерес на истината сламката няма друг ефект, освен че прави пиенето на бира далеч по-малко мъжествено.