Митове за алкохола (и защо не са верни)
8. Биреното коремче
В контекста на бирата не можем да пропуснем и мита за биреното коремче – натрупването на мазнини, което особено при господата дава на корема специфичната гюлеобразна форма. Този тип напълняване се асоциира именно с прекомерната консумация на пенливата напитка.
Досега обаче учените не са открили друга връзка между бирата и биреното коремче освен, разбира се, приема на калории. Бирата безспорно е хранителна: една малка - 330 мл, съдържа около 100 калории. Това обаче не изглежда толкова много, сравнено с безалкохолните напитки като колата – 110 калории за чаша от 250 мл. В заключение - други фактори, като това, което ядем с бирата, а и генетичната предразположеност играят много по-решаваща роля за коремчето.
9. Червей в текилата
ОК, това е наполовина вярно. Червей наистина има, но не в текилата. Всъщност става дума за сходна спиртна напитка – мескал, която се прави също от пустинното растение агаве.
През 50-те години на миналия век в Мексико Якобо Лосано Паес, производител и търговец на мескал, открил, че след преработката на листата в алкохола често попадат червейчета. Животинките живеели в агавето и били знак за некачествен продукт. Бизнесменът обаче установил, че неканените гости дават по-различен вкус на мескала, и така му дошла находчивата идея да ги брандира. Идеята се популяризирала дотолкова, че червейчето станало нарицателно дори за нямащата нищо общо текила. Очевидно, ако в питието плува нещо гнусно, то непременно напитката е адски екзотична - респективно този, който я консумира, минава за модерен и екстравагантен. На някои дори червейчетата им се сторили твърде безобидни и така се стигнало до „бутилиране“ на малки скорпиончета в мескал. Вкусове всякакви...