"Вредните" продукти, от които не трябва да се лишаваме
Соя
Макар и да е популярна от векове в много азиатски култури, соята влезе в списъка на "опасните храни", след като няколко изследвания откриха повишен брой случаи на рак на гърдата при лабораторни плъхове, хранени с концентриран соев продукт. Но проучванията, проследяващи консумацията на соя при хората, не са открили подобна връзка, дори по-скоро обратното. "Соята, консумирана в детска и юношеска възраст, може да направи тъканите на гърдите по-малко уязвими към развитието на рак в по-късна възраст, и вероятно не оказва никакво влияние, когато започне да се консумира в зряла възраст," посочват специалисти. От друга страна свидетелствата, че соята предпазва от сърдечни заболявания, са достатъчно убедителни, за да се допусне в някои страни това да бъде отбелязано на етикетите на соевите продукти.
Алкохол
Има причини за страха от алкохола - злоупотребата и алкохолизма, както и възможните усложнения, например на черния дроб, при прекомерна употреба. Но повечето научни изследвания показват, че умерената консумация на алкохол намалява риска от сърдечни заболявания и покачва нивото на "добрия" (HDL) холестерол. А виното има допълнителни предимства заради голямото количество антиоксиданти, съдържащи се в гроздето. Ключовото е да се пие умерено, и то заедно с храненето.
Пържени храни
Макар да е вярно, че пърженето прави храната по-калорична, от това не следва автоматично, че тя става по-вредна. Доколкото се пържи в естествено растително масло и се яде умерено, те не е по-малко здравословна. Мастноразтворимите витамини А, D, E и К, както и полезните за сърцето и предпазващи от рак каротиноиди - бета-каротин (в морковите), ликопен (в доматите), лутеин и зеаксантин (в тъмнозелените листни зеленчуци като спанак и лапад) имат нужда от мазнини, за да бъдат абсорбирани. Проблемът е в наситените и транс мастните киселини (тези мазнини най-често са твърди при стайна температура), които изоблистват в много пъжени храни и се свързват с по-висок риск от сърдечни заболявания.
(По статия на диетолога Катрин Талмадж за LiveScience)