Златните правила за хранене на Индра Деви, една от първите жени йоги, доживяла до 103 години
18. Не изхвърляйте зелените части на морковите, цвеклото, репичките и пащърнака. Завържете ги и ги сложете в супата докато ври, а после ги изхвърлете.
19. Варете зеленчуците в малко количество вода и на бавен огън, а още по-добре – на пара.
20. Избягвайте пържената и мазна храна, защото тя се усвоява по-бавно. Първи напускат стомаха въглехидратите, след това – протеините и най-накрая – мазнините.
21. Всички животински мазнини повишават нивото на холестерин в кръвта. Най-много холестерин се съдържа в мозъка, яйчения жълтък и черния дроб, а най-малко – в млякото, изварата и рибата.
22. Всяка храна, богата на животински мазнини, е опасна. Високият процент мазнини и ниският процент протеини в храната възпрепятстват действието на ферментите.
23. Не забравяйте, че е важно не само количеството калории в мазнините, но и техният състав. Например в бекона няма нищо друго, освен калории – нито витамини, нито минерали.
24. Когато няколко пъти подгряваме храна, в която има мазнини (включително растителни), с всяко следващо притопляне я правим по-вредна. Ефектът е подобен на повторното използване на мазнина, в която е пържено.
25. Най-важното правило обаче е вашето отношение към храната на трапезата. Процесът на хранене и засищане трябва да е бавен, да носи удоволствие и да е в приятна обстановка и приятелска компания.
26. Храна, която се поглъща в състояние на стрес, раздразнение или лошо настроение, предизвиква токсични промени в организма. Затова, когато сте в такова състояние, по-добре изобщо не сядайте на масата, а почакайте, докато настроението ви се нормализира.
27. Избягвайте неприятните разговори, докато се храните. Красиво сервираната маса прави процеса още по-приятен, така, както усмивката, веселият разговор или красивите цветя. Благославяйте храната и тя ще ви донесе радост. Никога не съобщавайте неприятни новини преди или по време на хранене. Това ще навреди не само на храносмилането, но и на организма като цяло.
Източник: Gnezdoto, aвтор: Алиса