С настъпването на есента и на прага на дома се появяват неканени гости: досадни грипове и настинки. Има обаче начин да ги държим надалеч.

За да предотвратите сезонните заболявания, водещи освен всичко друго, така и до дискомфорт и умора за неопределено време, поемете щедри дози витамини. Но не от шишенце, а от природата. В този сезон това е тайната: повече витамини, за да укрепите тялото и имунната си система. А те от своя страна ще държат вирусите далеч от вас.

Ето кои са най-важните за есента, както и продуктите, в които може да ги откриете!

Витамин С и храни, които го съдържат

Освен лека, разнообразна и пълноценна диета, включете в ястията си преди всичко онези храни, богати на витамин С. Този витамин е от съществено значение за укрепване на имунната система.

Къде да го намерите?

В предпочитани за вас храни трябва да се превърнат цитрусовите плодове, кивито, ягодите, касисът, доматите, чушките, броколито, руколата, зелето, карфиолът и спанакът. Идеалният вариант е да консумирате най-малко 3 пресни сезонни плода на ден, а зеленчуците да присъстват обилно на всяко основно ядене. За предпочитане е да са приготвени на пара, за да се запазят витамините, колкото е възможно повече. Може също така да си правите здравословни смутита за закуска. Те са концентрат от полезни витамини и елементи, и освен това дават чудесен старт на деня, тъй като зареждат с енергия по лесен и вкусен начин.

Как точно помагат?

Освен всичко изброено, витамин С пoдoбpявa дeйнocттa нa бeлитe ĸpъвни тeлцa и имa фyнĸциятa нa вaжeн aнтиoĸcидaнт. Има цялостна зaщитнa poля в opгaнизмa и предпазва от редица заболявания.

Витамини А, С, Е и храни, които ги съдържат

Тези три витамина, освен че имат огромни антиоксидантни сили, се засилват в комбинация. Всъщност витамин А прави клетките на лигавиците по-здрави, създавайки защита срещу атаките на вируси и бактерии. Освен това укрепва и поддържа кожата и косата, предпазва белите дробове от инфекции и е ценен помощник при лечението на акне. Прилаган външно под формата на крем, подпомага заздравяването на раните по кожата.

Витамин С и Е, от друга страна, взаимно засилват антиоксидантните си ефекти. В нашето тяло витамин Е действа като мощен антиоксидант, предпазвайки ни от щети, причинени от свободните радикали и хранителни токсини, замърсяване, тютюнопушене и UV лъчи, което може да увреди мастните киселини, присъстващи в клетъчните мембрани и да доведе до появата на дегенеративни заболявания. Освен че предпазва органите и тъканите от стареене на клетките, антиоксидантното му действие го прави ценен за лечение на множество заболявания.

Къде да ги намерите?

За витамин С и храните, които го съдържат, вече говорихме. Но ето какво трябва да знаете за другите два витамина. Витамин А ще откриете в бpoĸoли, мopĸoви, зeлe, бpюĸceлcĸo зeлe, тиĸвичĸи, спанак, зелена салата, цикория, рукола, мaгдaнoз, тиква, червени чушки, камби, домати, цвекло, сладки и обикновени картофи, сливи, касис, ябълĸи, цитруси, пpacĸoви, ĸaйcии, шипĸи, яйца, мляко и млечни продукти, черен дроб, телешко и говеждо месо. А витамин Е може да търсите в бобовите растения, орехите, бадемите, спанака, зелените салати, морковите, граха, авокадото, къпините, боровинките и маслодайните семена.

Продължава на страницата на Новите родители