Джинджифил: 8 здравословни ползи
Джинджифилът е добре известен като подправка в кулинариятa, която се използва от векове за лечението на много здравословни проблеми.
Присъства в редица рецепти, тъй като притежава пречистващ ефект и подпомага процеса на изгаряне на мазнини и отслабване.
Джинджифилът оказва диуретичен ефект, който стимулира извеждането на задържаните течности и предпазва от възпаления.
ОЩЕ ОТ #джинджифил
Коренът или подземният ствол (коренище) на растението джинджифил може да се консумира свеж, на прах, изсушен под формата на подправка, под формата на масло или като сок. Джинджифилът е част от семейство Zingiberaceae, заедно с кардамон и куркума.
Ползи за здравето
Помага да се справите с гаденето сутрин и по време на пътуване
Проучвания сочат, че джинджифилът е чудесно средство за справяне с гаденето по време на пътуване или сутрешното гадене. Това се дължи специално на лютите му съставки (джинджероли и шогаоли), които стимулират метаболизма и тонизират мускулите на червата.
Джинджифилът спомага за облекчение при болки в ставите
Той съдържа много потентни анти-възпалителни съединения, наречени гингероли, което обяснява защо много хора, страдащи от остеоартрит и ревматичен артрит, изпитват облекчение след консумирането му.
Помага при раздразнен стомах и газове
Джинджифилът има антиспастично действие и много добре успокоява раздразнения стомах.
Подпомага изхвърлянето на газовете и решава проблема с подутия корем. Действа като пребиотик и благоприятства за развиването на нормална флора в организма.
Помага при травми и заболявания
Джинджифилът се препоръчва след травми и заболявания, тъй като спомага за преодоляването на болката и възпалението. Има силна възстановителна функция.
Има детоксикиращ ефект
Джинджифиловият чай прочиства токсините в тялото, а това може да ви помогне за изгаряне на излишни мазнини.
При заседнал начин на живот пийте повече чай от джинджифил. Той стимулира кръвообращението и повишава температурата на тялото.
Укрепва и подобрява реакцията на имунната система
Ако редовно използвате джинджифил, това ще ви предпази от редица заболявания.
Той е не само загряващ през студения ден, но може и да помогне в предизвикване на целебно потене по време на настинки и грипове.
Понижава нивата на холестерол
Едно от най-големите предимства на джинджифила е способността му естествено да понижава нивата на холестерол. Намалява риска от сърдечни проблеми.
Подобрява мозъчните функции
С богатството си от антиоксиданти и мощни противовъзпалителни свойства, джинджифилът се смята, че играе важна роля в здравето и развитието на мозъка ни.
Интересен факт: Джинджифилът се използва и като афродизиак. Той спомага за по-лесната циркулация на кръв до всички части на нашето тяло.
Джинджифил и Хранителна Стойност
В 100 грама пресен корен от джинджифил, има:
- 79 калории;
- 17,86 гр. въглехидрати;
- 3,6 гр. диетични фибри;
- 3,57 гр. протеин;
- 0 гр. захар;
- 14 мг. натрий;
- 1,15 гр. желязо;
- 7,7 мг. витамин С;
- 33 мг. калий.
В състава му има и витамин B6, магнезий, фосфор, цинк, фолиева киселина и други.
Най-разпространеният начин за консумация на джинджифил е като чай.
Ето една лесна и бърза рецепта за чай от джинджифил с лимон:
Съставки:
- Сокът от половин лимон;
- Корен джинджифил;
- 1 чаша вода (250 мл.);
- пчелен мед (по желание).
Начин на приготовление:
- Загрейте чаша вода и точно преди да кипне, сложете в нея джинджифила;
- Варете на тих огън за няколко минути, преди да свалите съда от котлона и да добавите към сместа лимоновия сок;
- Разбъркайте добре. Добавете малко пчелен мед по желание;
- Консумирайте преди хранене.
Преди да започнете да си приготвяте чай или други рецепти с джинджифил, трябва да имате предвид следните неща:
- Когато си правите чай, не прекалявайте с концентрацията на джинджифила;
- Освен всички полезни свойства, билката има и ободряващо действие, така че не се препоръчва да се пие преди сън;
- Имайте предвид, че джинджифилът е с леко пикантен вкус, затова е най-добре към рецептите да добавяте и малко пчелен мед;
- Можете да си приготвите черен или зелен чай и към тях да прибавите джинджифил. Препоръчва се, особено ако сте на диета за отслабване;
- Желателно е, когато си варите джинджифилов чай, да го прецеждате преди консумация, тъй като билката е доста ароматна и вкусът ѝ може да стане натрапчив.
Красотата на джинджифила се състои в това, че този скромен на вид корен има толкова широко приложение и може да бъде употребяван като добавка към почти всеки вид храна.
Автор: Станимир Михов