Зеленчуците са една изключително здравословна храна, изобилстваща от витамини, минерали, въглехидрати и растителни протеини, и затова трябва неизменно да присъстват на трапезата. 

Със сигурност обаче ви се е случило да прекалите с варенето/пърженето/печенето, или пък задържите продуктите твърде малко на огъня. Това без съмнение ще развали ястието ви.

В следващите редове обаче ще научите как да сготвите зеленчуците правилно.

Gallery
Моркови

Пържени: на кръгли резенчета или пръчици – 4-6 мин.

Задушени: на кръгли резенчета или кубчета – 10-13 мин.

Варени:  на кръгли резенчета или кубчета – 8-10 мин; цели – 20-30 мин.

Печени: на големи резени – 40-45 мин, 180°C.

Guliver / iStock

Gallery
Артишок

Пържени: дълбоко пържене до златист цвят.

Задушени: цели – 30-40 мин; само основата – 15-25 мин.

Варени:  цели – 25-30 мин; само основата – 15-20 мин. Преди това накиснете обеленият артишок във вода (1 л вода, сокът на 1 лимон).

Печени: цели – 60 мин, 180°C.

Guliver / iStock

Gallery
Аспержи

Пържени: 5-8 мин на умерена температура.

Задушени: 8-12 мин.

Варени: 7-10 мин.

Печени: 15-20 мин, 200°C.

Guliver / iStock

Gallery
Червен боб

Пържени: задушени сварени бобчета – за 5-10 мин. Преди това – накиснати във вода за 24 часа.

Задушени: 2,5-3 часа – накиснати във вода преди това за 24 часа.

Варени: 5-6 часа без накисване; 40-80 мин, ако са били накиснати за 24 часа.

Печени: 1 час, 150°C, накиснати във вода преди това за 2-24 часа.

Guliver / iStock

Gallery
Брюкселско зеле

Пържени: резенчета – 2-3 мин.

Задушени: 7-10 мин.

Варени: свежи – 5-7 мин; замразени – 10-12 мин.

Печени: 30-35 мин, 200°C.

Guliver / iStock

Gallery
Броколи

Пържени: 5-7 мин.

Задушени – 5-10 мин.

Варени: 4-8 мин.

Печени: 25 мин, 180°C.

Guliver / iStock

Gallery
Карфиол

Пържени: 15-20 мин, предварително сварени за 7 мин.

Задушени: 30 мин.

Варени: 10-15 мин.

Печени: 20 мин, 180°C.

Guliver / iStock

Gallery
Царевица

Пържена: зърна – 3-5 мин; кочан – 30-40 мин.

Задушена: кочан – 15-30 мин в зависимост от зрялостта.

Варена: млада (бели или жълто-бели зрънца) – 10-15 мин; стара (жълти зрънца) – 50 мин – 2 часа.

Печена: във фолио – 30-40 мин, 200°C.

Guliver / iStock

Gallery
Патладжан

Пържен: кубчета около 1 см – 10 мин; кръгчета – 5-7 мин.

Задушен: резенчета, кръгчета – 20-30 мин.

Варен: резенчета на дълго – 20-30 мин.

Печен: резенчета – 30 мин, 190°C; цял, среден размер (150-250 гр) – 30 мин, 200°C; цял, голям размер (250-300 гр) – 40 мин, 200°C.

Guliver / iStock

Gallery
Сладък картоф

Пържен: напречни парченца – 20-25 мин на умерен огън; дълги резенчета (задушаване след пържене и добавяне на ¼ чаена чаша вода – 20-25 мин. Предварително варене – 5-7 мин.

Задушен: кубчета, тънки резенчета – 20-30 мин.

Варен: кубчета, дълги парчета – 15-25 мин.

Печен: кръгчета или кубчета – 30 мин.

Guliver / iStock

Gallery
Лук

Пържен: кръгчета, кубчета – 10 мин.

Задушен – 5 мин.

Варен – 10 мин.

Печен – 30-35 мин, 200°C.

Guliver / iStock

Gallery
Тиквички

Пържени: кръгчета – 5-7 мин от всяка страна.

Задушени: дълги кубчета, резенчета – 20-25 мин.

Варени: дълги резени – 15-20 мин., предварително обелени и почистени от семената; фини резенчета – 10 мин.

Печени: нарязани – 20 мин, 200°C ; цели – 35 мин.

Guliver / iStock

Gallery
Тиква

Пържена: запържена от двете страни на умерен огън и без капак – 15 мин.

Задушена: резенчета – 20-30 мин.

Варена: резенчета – 20-30 мин.

Печена: резенчета – 20-25 мин, 200°C.

Guliver / iStock

Gallery
Зеле

Пържено: задушено за 30-40 мин.

Задушено: накълцано – 20-30 мин в зависимост от зрялостта.

Варено: накълцано – 15-20 мин в зависимост от зрялостта.

Печено: 35-45 мин, 150°C.

Guliver / iStock

Gallery
Камби

Пържени: цели, на умерен огън и в отворен тиган – 15 мин; нарязани на кръгчета, на слаб огън – 10 мин.

Задушени: 2-4 мин.

Варени: 3 мин.

Печени: 15 мин., 200°C.

Guliver / iStock

Gallery
Картофи

Пържени: пръчици – 20-25 мин. на умерен огън; пресни – 12-15 мин.

Задушени: 35 мин.

Варени: 20-25 мин.

Печени: пръчици или кръгчета – 25-30 мин., 180°C; пресни – 15-20 мин., 180°C; с кората – 60-90 мин.

Guliver / iStock

Gallery
Червено цвекло

Пържено: накълцано – 20 мин. на умерен огън.

Задушено: кубчета, тънки резенчета – 20-30 мин.

Варено: 40-80 мин. в зависимост от големината.

Печено: цяла глава, обвита с фолио – 1 час, 180°C.

Guliver / iStock

Gallery
Зелен фасул

Пържен: замразен – 15 мин., задушен на умерен огън с капак; пресен – 10 мин., задушен на умерен огън без капак.

Задушен: 15-20 мин. в зависимост от размера и възрастта.

Варен: пресен – 5-7 мин.; замразен – 10-12 мин. след изпичане.

Печен: 30-40 мин., 200°C.

Guliver / iStock