Ето как да сготвите съвършените и вкусни зеленчуци
Зеленчуците са една изключително здравословна храна, изобилстваща от витамини, минерали, въглехидрати и растителни протеини, и затова трябва неизменно да присъстват на трапезата.
Със сигурност обаче ви се е случило да прекалите с варенето/пърженето/печенето, или пък задържите продуктите твърде малко на огъня. Това без съмнение ще развали ястието ви.
В следващите редове обаче ще научите как да сготвите зеленчуците правилно.
Пържени: на кръгли резенчета или пръчици – 4-6 мин.
Задушени: на кръгли резенчета или кубчета – 10-13 мин.
Варени: на кръгли резенчета или кубчета – 8-10 мин; цели – 20-30 мин.
Печени: на големи резени – 40-45 мин, 180°C.
Guliver / iStock
Пържени: дълбоко пържене до златист цвят.
Задушени: цели – 30-40 мин; само основата – 15-25 мин.
Варени: цели – 25-30 мин; само основата – 15-20 мин. Преди това накиснете обеленият артишок във вода (1 л вода, сокът на 1 лимон).
Печени: цели – 60 мин, 180°C.
Guliver / iStock
Пържени: 5-8 мин на умерена температура.
Задушени: 8-12 мин.
Варени: 7-10 мин.
Печени: 15-20 мин, 200°C.
Guliver / iStock
Пържени: задушени сварени бобчета – за 5-10 мин. Преди това – накиснати във вода за 24 часа.
Задушени: 2,5-3 часа – накиснати във вода преди това за 24 часа.
Варени: 5-6 часа без накисване; 40-80 мин, ако са били накиснати за 24 часа.
Печени: 1 час, 150°C, накиснати във вода преди това за 2-24 часа.
Guliver / iStock
Пържени: резенчета – 2-3 мин.
Задушени: 7-10 мин.
Варени: свежи – 5-7 мин; замразени – 10-12 мин.
Печени: 30-35 мин, 200°C.
Guliver / iStock
Пържени: 5-7 мин.
Задушени – 5-10 мин.
Варени: 4-8 мин.
Печени: 25 мин, 180°C.
Guliver / iStock
Пържени: 15-20 мин, предварително сварени за 7 мин.
Задушени: 30 мин.
Варени: 10-15 мин.
Печени: 20 мин, 180°C.
Guliver / iStock
Пържена: зърна – 3-5 мин; кочан – 30-40 мин.
Задушена: кочан – 15-30 мин в зависимост от зрялостта.
Варена: млада (бели или жълто-бели зрънца) – 10-15 мин; стара (жълти зрънца) – 50 мин – 2 часа.
Печена: във фолио – 30-40 мин, 200°C.
Guliver / iStock
Пържен: кубчета около 1 см – 10 мин; кръгчета – 5-7 мин.
Задушен: резенчета, кръгчета – 20-30 мин.
Варен: резенчета на дълго – 20-30 мин.
Печен: резенчета – 30 мин, 190°C; цял, среден размер (150-250 гр) – 30 мин, 200°C; цял, голям размер (250-300 гр) – 40 мин, 200°C.
Guliver / iStock
Пържен: напречни парченца – 20-25 мин на умерен огън; дълги резенчета (задушаване след пържене и добавяне на ¼ чаена чаша вода – 20-25 мин. Предварително варене – 5-7 мин.
Задушен: кубчета, тънки резенчета – 20-30 мин.
Варен: кубчета, дълги парчета – 15-25 мин.
Печен: кръгчета или кубчета – 30 мин.
Guliver / iStock
Пържен: кръгчета, кубчета – 10 мин.
Задушен – 5 мин.
Варен – 10 мин.
Печен – 30-35 мин, 200°C.
Guliver / iStock
Пържени: кръгчета – 5-7 мин от всяка страна.
Задушени: дълги кубчета, резенчета – 20-25 мин.
Варени: дълги резени – 15-20 мин., предварително обелени и почистени от семената; фини резенчета – 10 мин.
Печени: нарязани – 20 мин, 200°C ; цели – 35 мин.
Guliver / iStock
Пържена: запържена от двете страни на умерен огън и без капак – 15 мин.
Задушена: резенчета – 20-30 мин.
Варена: резенчета – 20-30 мин.
Печена: резенчета – 20-25 мин, 200°C.
Guliver / iStock
Пържено: задушено за 30-40 мин.
Задушено: накълцано – 20-30 мин в зависимост от зрялостта.
Варено: накълцано – 15-20 мин в зависимост от зрялостта.
Печено: 35-45 мин, 150°C.
Guliver / iStock
Пържени: цели, на умерен огън и в отворен тиган – 15 мин; нарязани на кръгчета, на слаб огън – 10 мин.
Задушени: 2-4 мин.
Варени: 3 мин.
Печени: 15 мин., 200°C.
Guliver / iStock
Пържени: пръчици – 20-25 мин. на умерен огън; пресни – 12-15 мин.
Задушени: 35 мин.
Варени: 20-25 мин.
Печени: пръчици или кръгчета – 25-30 мин., 180°C; пресни – 15-20 мин., 180°C; с кората – 60-90 мин.
Guliver / iStock
Пържено: накълцано – 20 мин. на умерен огън.
Задушено: кубчета, тънки резенчета – 20-30 мин.
Варено: 40-80 мин. в зависимост от големината.
Печено: цяла глава, обвита с фолио – 1 час, 180°C.
Guliver / iStock
Пържен: замразен – 15 мин., задушен на умерен огън с капак; пресен – 10 мин., задушен на умерен огън без капак.
Задушен: 15-20 мин. в зависимост от размера и възрастта.
Варен: пресен – 5-7 мин.; замразен – 10-12 мин. след изпичане.
Печен: 30-40 мин., 200°C.
Guliver / iStock