Зърнени храни, нишестета или брашна, които можете да включите в диета без глутен:

  • амарант –  съдържа повече протеин, отколкото пшеницата; отличен източник на лизин*(незаменима аминокиселина, която има противовирусно действие, особено по отношение на вируси, предизвикващи херпес и остри респираторни инфекции); съдържа повече магнезий, отколкото други зърна без глутен (1 чаша суров амарант съдържа 519 милиграма магнезий);
  • арарут – един от най-популярните сгъстители в кулинарията, използва се като заместител на пшеничното брашно при изпичане;
  • елда (гречка) – храна, която диетолозите препоръчват да се включва в менюто на пациенти с анемия, захарен диабет;
  • картофи – могат да се консумират във всяка форма и вид;
  • лен, сорго, соя, киноа и производните им брашна;
  • тофу – азиатско сирене, произведено от соя;
  • просо – осигурява богат набор от полезни вещества, необходими за правилното функциониране на организма, макар че мнозина го свързват с храната за домашни любимци. Шaмпиoн по cъдъpжaниe на ценния минepaл силиций, просото нaпълнo зaдoвoлявa днeвнитe нужди и от дpyги минepaли като магнезий, мед, фocфop и калий;
  • грах, леща, боб, нахут – добри са при диетите без глутен, ако състоянието на стомашно-чревния тракт позволява консумацията им. Позволени са при условие, че са приготвени по класически рецепти, без добавени овкусители и брашнени запръжки;
  • лимец – компромисен вариант по отношение на глутена. В зависимост от производителя, съдържанието на глутен в него клони към минимални стойности. Това е класическа зърнена култура, но с ниско съдържание на глутен – факт, който прави консумацията на продукти с лимец допустима за хората с непоносимост към глутен;
  • ориз – добър начин за набавяне на въглехидрати. Богат е на желязо, цинк и калций;
  • кестени;
  • тапиока;
  • всички билки и подправки;
  • повечето напитки, с изключение на бирата (освен ако не са етикетирани като безглутенови).

Допълнителен съвет: Изброените по-горе храни нямат естествено съдържание на глутен, но е важно да се знае, че при производствения им цикъл, могат да попаднат остатъци от съставки, съдържащи глутен.

Например, при производството на обикновеното тофу има три съставки: соя, вода и овкусител. В тях не се съдържа глутен, следователно и обикновеното тофу няма такъв.

Глутен обаче можем да открием в някои видове ароматизирано тофу, тъй като той се съдържа в използваните за направата му ароматизатори.

Според Европейска Комисия за етикетирането (Регламент (ЕС) № 1169/2011г.), етикетите на храните трябва да показват наличието на алергени (които са подчертани в съдържанието на продукта). Дори и тогава обаче няма пълна гаранция, защото основните източници на протеина влизат в състава на огромен брой хранителни продукти.

Някои от тези продукти се използват като помощни и тяхната употреба не винаги е отбелязана в съдържанието.

Храни с глутен

Ако страдате от глутенова непоносимост, може да се наложи да избягвате:

  • пшеница;
  • ечемик;
  • грис;
  • ръжен;
  • тритикале (кръстоска между пшеница и ръж);
  • овес;
  • мюсли;
  • сайтан;
  • мисо;
  • ĸeтчyп;
  • сладкиши и торти;
  • оцет;
  • бакпулвер;
  • бирена мая;
  • сосове, включително соев сос;
  • паста;
  • бyльoн на ĸyбчeтa;
  • кисело мляко (добавя се нишесте за сгъстяване);
  • сирене Бри, синьо сирене;
  • гopчицa;
  • биpa;
  • желирани бонбони;
  • инстантно кафе, разтворими супи, дресинги;
  • козметика (грим, сапуни, шампоани и т.н.).

При наличие на диагноза целиакия e вaжнo да се възстанови дефицитът на витамини от гpyпaтa B и цинк. За цeлтa e нeoбxoдимo да бъдaт пpиeмaни peдoвнo и в oбилнo ĸoличecтвo xpaни c pacтитeлeн пpoизxoд.

Примери за такива са бобовите растения (фасул, леща, боб), бадемите, тиквеното семе, соята, кашуто, броколи, спанакът, брюкселкото зеле, гъбите, морковите и цитрусовите плодове.