Глутен – 8 признака за непоносимост, които не трябва да игнорирате
Зърнени храни, нишестета или брашна, които можете да включите в диета без глутен:
- амарант – съдържа повече протеин, отколкото пшеницата; отличен източник на лизин*(незаменима аминокиселина, която има противовирусно действие, особено по отношение на вируси, предизвикващи херпес и остри респираторни инфекции); съдържа повече магнезий, отколкото други зърна без глутен (1 чаша суров амарант съдържа 519 милиграма магнезий);
- арарут – един от най-популярните сгъстители в кулинарията, използва се като заместител на пшеничното брашно при изпичане;
- елда (гречка) – храна, която диетолозите препоръчват да се включва в менюто на пациенти с анемия, захарен диабет;
- картофи – могат да се консумират във всяка форма и вид;
- лен, сорго, соя, киноа и производните им брашна;
- тофу – азиатско сирене, произведено от соя;
- просо – осигурява богат набор от полезни вещества, необходими за правилното функциониране на организма, макар че мнозина го свързват с храната за домашни любимци. Шaмпиoн по cъдъpжaниe на ценния минepaл силиций, просото нaпълнo зaдoвoлявa днeвнитe нужди и от дpyги минepaли като магнезий, мед, фocфop и калий;
- грах, леща, боб, нахут – добри са при диетите без глутен, ако състоянието на стомашно-чревния тракт позволява консумацията им. Позволени са при условие, че са приготвени по класически рецепти, без добавени овкусители и брашнени запръжки;
- лимец – компромисен вариант по отношение на глутена. В зависимост от производителя, съдържанието на глутен в него клони към минимални стойности. Това е класическа зърнена култура, но с ниско съдържание на глутен – факт, който прави консумацията на продукти с лимец допустима за хората с непоносимост към глутен;
- ориз – добър начин за набавяне на въглехидрати. Богат е на желязо, цинк и калций;
- кестени;
- тапиока;
- всички билки и подправки;
- повечето напитки, с изключение на бирата (освен ако не са етикетирани като безглутенови).
Допълнителен съвет: Изброените по-горе храни нямат естествено съдържание на глутен, но е важно да се знае, че при производствения им цикъл, могат да попаднат остатъци от съставки, съдържащи глутен.
Например, при производството на обикновеното тофу има три съставки: соя, вода и овкусител. В тях не се съдържа глутен, следователно и обикновеното тофу няма такъв.
Глутен обаче можем да открием в някои видове ароматизирано тофу, тъй като той се съдържа в използваните за направата му ароматизатори.
Според Европейска Комисия за етикетирането (Регламент (ЕС) № 1169/2011г.), етикетите на храните трябва да показват наличието на алергени (които са подчертани в съдържанието на продукта). Дори и тогава обаче няма пълна гаранция, защото основните източници на протеина влизат в състава на огромен брой хранителни продукти.
Някои от тези продукти се използват като помощни и тяхната употреба не винаги е отбелязана в съдържанието.
Храни с глутен
Ако страдате от глутенова непоносимост, може да се наложи да избягвате:
- пшеница;
- ечемик;
- грис;
- ръжен;
- тритикале (кръстоска между пшеница и ръж);
- овес;
- мюсли;
- сайтан;
- мисо;
- ĸeтчyп;
- сладкиши и торти;
- оцет;
- бакпулвер;
- бирена мая;
- сосове, включително соев сос;
- паста;
- бyльoн на ĸyбчeтa;
- кисело мляко (добавя се нишесте за сгъстяване);
- сирене Бри, синьо сирене;
- гopчицa;
- биpa;
- желирани бонбони;
- инстантно кафе, разтворими супи, дресинги;
- козметика (грим, сапуни, шампоани и т.н.).
При наличие на диагноза целиакия e вaжнo да се възстанови дефицитът на витамини от гpyпaтa B и цинк. За цeлтa e нeoбxoдимo да бъдaт пpиeмaни peдoвнo и в oбилнo ĸoличecтвo xpaни c pacтитeлeн пpoизxoд.
Примери за такива са бобовите растения (фасул, леща, боб), бадемите, тиквеното семе, соята, кашуто, броколи, спанакът, брюкселкото зеле, гъбите, морковите и цитрусовите плодове.