Автоимунни нарушения

Някои автоимунни разстройства могат да са причина антитела да се насочват към колагена.

Процесът стареене

Причинява прогресивен спад в нивата на колаген. Този фактор няма начин да се предотврати, но има много начини, чрез които да се забави значително.

Избягването на тютюна и излишното излагане на слънце. Спазването на здравословен хранителен режим и диета, както и следването на систематизирана фитнес програма ще спомогнат значително за редуциране на видимото стареене и за защитата на колагена, поддържайки кожата, костите, мускулите и ставите здрави за по-дълго време.

Колаген противопоказания / Колаген вреди

Приемът на колаген се счита за безопасен при здрави хора.

Може да причини храносмилателни странични ефекти при хора предразположени към тях.

Препоръчително е човек предразположен към какъвто и да е стомашен дискомфорт, преди прием да се консултира с вещо лице.

Консултацията с лекар е задължителна, ако се приема с цел подобряване на конкретно заболяване или по време на бременност и кърмене.

При несъобразено висок прием може да се наблюдават следните противопоказания:

  • диария
  • усещане за тежест в стомаха
  • обрив

Важно е да се избират качествени продукти, които са тествани и отговарят на най-високи стандарти за качество.

По този начин се минимизира рискът от какъвто и да е страничен ефект.

Допълнителен съвет: Някои видове колаген са направени от рибен източник, a други от телешки или свински. Ако имате непоносимост към риба например, ще е важно предварително да проверите източника на колагена и да го избегнете.

Храни богати на Колаген Костен бульон

Натурален колаген се намира в съединителните тъкани на животните.

Следователно храни като:

  • пилешка и свинска кожа;
  • говеждо месо;
  • храни с желатин (например костен бульон);
  • риба

са източници на протеина.

Необходими са повече изследваня, за да се определи дали консумацията на богати на колаген храни всъщност спомага за увеличаването на протеина в тялото.

Колагенът в храната се разгражда на отделни аминокиселини и пептиди чрез храносмилателни ензими, докато протеинът в добавките вече е разграден (или хидролизиран), което спомага за по-ефективното усвояване според проучванията.

Хидролизиран колаген: Как точно работят хранителните добавки с колаген? 

Телата ни са изпълнени с клетки, които имат специфични задачи.

„Фибробластите“ имат задачата да произвеждат колаген. За да се случи това, те имат нужда от достъп до аминокиселини.

Хранителните добавки с колаген снабдяват фибробластите с необходимите аминокиселини, за да могат да осъществят целия процес.

Хидролизираният колаген, известен още като „колагенови пептиди“, е най-ефективният начин за доставяне на тези аминокиселини.

Процесът на хидролиза разгражда протеина до гладък, лек прах.

Крайният продукт има ниско молекулно тегло, което спомага за по-лесното усвояване и ефективното разпределение на аминокиселините в цялото тяло.

Това прави аминокиселините по-достъпни за усвояване и използване там, където са най-необходими.

Усвояване

Една от основните критики за хранителните добавки с колаген е, че стомашните киселини могат да разградят колагеновите пептиди, преди те да започнат да изпълняват предназначението си.

Протеинът е голяма молекула, но поради съвременния начин, по който се прави колаген (хидролизира се), в колагенови пептиди, ние сме способни да го усвоим и да се възползваме от здравословните му качества.

Изследвания доказват, че след прием на колаген в хидролизирана форма, той се увеличава в кръвта.

Така че, да, хранителните добавки осигуряват важни градивни елементи за тялото ни, за да може то да произвежда повече колаген – дори след храносмилане.

Интересен факт: Медицински изследвания доказват, че когато започнем да приемаме колаген с витамин С, производството му в организма също се увеличава. Витамин С е активен вътре в клетката, като помага за производството на проколаген – молекулата предшественик на колагена.

Поради тази причина повечето добавки колаген комплекс на пазара имат добавен витамин C към състава си.

Трябва ли да приемаме колаген като хранителна добавка?

Това е въпрос на личен избор, но според редица експерти живеем във времена, в които е невъзможно да си набавим всичко необходимо само чрез храната, защото съставът на ценни вещества в нея е намалял 5 пъти за последните 50 години.

Нашите предци са консумирали годишно средно 200 различни растения, расли в плодородна почва. Животните, чието месо са използвали, също са се хранили с тези растения.

Би било наивно да мислим, че днес можем да набавим към диетата си огромното количество витамини, минерали и други ценни вещества, хранейки се само с 15-20 вида, пък били те и био зеленчуци и плодове.

Хранителните добавки са удобен начин да си набавим протеина и да се концентрираме върху типа колаген, с който да подкрепим най-ефективно нашите цели.

Например, за здрава кожа и нокти е най-подходящ колаген тип-1, докато за здрави стави и кости, най-подходящ ще е колаген тип-2.

Както при всеки продукт, има някои марки и форми на колаген, които са по-добри от други.

Бъдете сигурни, че проверявате добре етикетите за излишни пълнители или други нездравословни допълнения, а ако не сте сигурни в избора, най-добре се консултирайте предварително.