Отдавна е установено, че консумацията на червено месо е рисков фактор за различни хронични заболявания, включително сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. Ново проучване на изследователи от многопрофилната болница "Бригам", Harvard T.H. Chan School of Public Health и Broad Institute of MIT and Harvard установи, че консумацията на по-големи количества червено месо, особено в преработени форми, увеличава риска и от деменция. Резултатите, публикувани онлайн на 15 януари 2025 г. в Neurology, медицинското списание на Американската академия по неврология, показват, че заместването на преработеното червено месо с източници на протеини като ядки и бобови растения или риба може да намали риска от деменция с приблизително 20 %.

„Насоките за хранене обикновено се фокусират върху намаляването на рисковете от хронични заболявания като сърдечни болести и диабет, докато когнитивното здраве се обсъжда по-рядко, въпреки че е свързано с тези заболявания“, казва авторът д-р Даниел Уанг от Channing Division of Network Medicine в болница “Бригам и жени” в Бостън, член-основател на здравната система Mass General Brigham. Уанг е също така член на Института „Броуд“ и доцент в катедрата по хранене в Харвардското училище „Чан“. „Надяваме се, че нашите резултати насърчават по-задълбоченото разглеждане на връзката между храненето и здравето на мозъка“.

Сред 133 771 лица, включени в настоящото проучване, на средна възраст 49 години в самото начало, 11 173 са диагностицирани с деменция до 43 години по-късно. Данните са взети от изследването Nurses' Health Study (NHS) и Health Professionals Follow-Up Study (HPFS), които проспективно изучават здравето и начина на живот на хиляди участници, които могат да повлияят на риска от хронични заболявания като деменцията. Проучванията включват десетилетия наред подробна здравна информация, включително типичните хранителни режими на участниците, които те актуализират на всеки 2 до 4 години.

Обичайната порция червено месо е 3 унции - приблизително колкото парче сапун. Лицата, които консумират средно по една четвърт или повече порции преработено червено месо (приблизително два резена бекон, един и половина резена болоня или хот-дог) дневно, в сравнение с тези, които консумират минимално количество (по-малко от една десета порция всеки ден), са с 13% по-висок риск от развитие на деменция, като се вземат предвид множество клинични, демографски фактори и фактори, свързани с начина на живот, като социално-икономически статус и фамилна обремененост с деменция.

Изследователите измерват обективните когнитивни функции чрез стандартизирани оценки. Те установяват, че този показател също е по-лош сред лицата с по-голяма консумация на преработено месо, като когнитивното стареене се ускорява с около 1,6 години на средна дневна порция.

Изследователите са проучили и самооценката на субективния когнитивен упадък (СКУ), която може да предхожда маркерите на когнитивния упадък при стандартните оценки. По-големият риск от СКУ е свързан с консумацията на преработени или непреработени меса (като говеждо, свинско и хамбургер). Рискът от СКУ се увеличава с 14% за тези, които консумират една четвърт или повече порции преработено месо дневно, в сравнение с групата с минимална консумация, и с 16% за тези, които консумират една или повече порции непреработено месо дневно, в сравнение с тези, които консумират по-малко от половин порция.

Изследователите продължават да проучват факторите, които свързват червеното месо с риска от деменция, особено тези, които са свързани с чревния микробиом. Триметиламиновият N-оксид (ТМАО), продукт от разграждането на месото от бактериите, може да увеличи когнитивната дисфункция поради въздействието си върху агрегацията на амилоида и тау - протеини, участващи в болестта на Алцхаймер, но изследванията са ограничени. Съдържанието на наситени мазнини и сол в червеното месо също може да влоши здравето на мозъчните клетки.

„Големите, дългосрочни кохортни проучвания са от съществено значение за изследване на състояния като деменция, които могат да се развиват в продължение на десетилетия“, казва Уанг. Крайната цел? Да разберем механизмите, причиняващи деменция и когнитивен упадък.

Източник: EurekAlert