Две нови проучвания на Rutgers Health разкриват тревожни факти за безопасността на храните, свързани със замърсяването с пластмаса. Микро- и нанопластмасите в почвата и водата могат значително да засилят усвояването на токсични химикали от растенията и човешките чревни клетки, което увеличава потенциалните здравни рискове.

Как микропластмасите влияят върху растенията?

Проучване, публикувано в NanoImpact, установява, че марулите, изложени едновременно на наноразмерни пластмасови частици и замърсители като арсен, абсорбират значително повече токсични вещества в сравнение с тези, изложени само на арсен. Това откритие потвърждава рисковете от полизамърсяване в хранителната верига.

Съпътстващо изследване в Microplastics показва подобни ефекти върху човешката чревна тъкан. Учените установяват, че наноразмерните пластмасови частици увеличават усвояването на арсен почти шест пъти. Същият ефект е наблюдаван и при боскалид – широко използван пестицид.

Как микропластмасите застрашават здравето ни?

Изследователите от Rutgers, Connecticut Agriculture Experiment Station (CAES) и New Jersey Institute of Technology (NJIT) потвърждават, че наличието на микропластмаси в организма повишава вероятността за усвояване на токсини и самите пластмасови частици. Това увеличава риска от заболявания, особено за уязвимите групи от населението.

Според проф. Филип Демокриту, директор на Центъра за нанонауки и съвременни материали в Университета Рутгерс, пластмасовите частици са навсякъде – във водата, храната и въздуха. „Изхвърлили сме в околната среда около 7 милиарда тона пластмаса, която продължава да се разпада и замърсява всичко около нас“, предупреждава той.

Решения и бъдещи изследвания

Изследването е част от проект, финансиран от Министерството на земеделието на САЩ, насочен към безопасността на храните и влиянието на микропластмасите. Учените призовават за:

  • Намаляване на употребата на пластмаси
  • Повторна употреба и рециклиране
  • Използване на биоразградими алтернативи

Специалистите вече разработват нови биоразградими материали и по-прецизни методи за откриване на пластмасови частици в храни и вода. Въпреки това, предотвратяването на по-нататъшно замърсяване остава ключов приоритет.

„Съществуват технологични решения, но предизвикателството е да запазим ползите от пластмасите, като същевременно минимизираме вредите“, казва Демокриту. Според него социалните и икономическите бариери, свързани с производството и употребата на пластмаса, трябва да бъдат преодолени чрез колективни усилия.

Източник: EurekAlert