Наука в чинията: Диетите не са от вчера
Джон Арбътнот, лекар на кралица Ана, дели храните на киселинни и алкални (деление, популярно днес в алтернативната медицина) и предупреждава, че кафето, чаят и алкохолът трябва да се употребяват в минимални количества. Любопитно е заглавието на книгата на ексцентричния учен и готвач от ХVІІІ век Уилям Кичинър:
„Изкуството за укрепване и удължаване на живота чрез храна,
дрехи, въздух, упражнения, вино, сън и др., или библията на болния, съдържаща храносмилателни предписания, посочващи удачни и ползотворни методи за предотвратяване и облекчаване на стомашното неразположение, регулиране и засилване дейността на стомаха и червата”, с добавка „Удоволствието да направиш завещание”.
Една от главите в тази книга е „Намаляване на пълнотата”. До XVIII век идеите за диета са били свързани повече с болестите, отколкото с теглото. Често са се използвали лаксативи и еметици (средства, причиняващи повръщане).
През XIX век започват оплакванията
от килограмите, когато все повече хора се заселват в градовете, лишавайки се от полезната и нискокалорична храна на полето. Това създава по-голям пазар на средства за отслабване, студени душове, електроди и масажи, които обещават да разбият мазнините. През 1863 г. Уилям Бантинг издава брошура, която представя първата нисковъглехидратна диета на широката публика и с това задвижва днешната диетична индустрия и наука такива, каквито ги познаваме.
Драгомира Иванова