Проф. Никола Александров: Пробиотиците са създали белия човек
- Защо е бил създаден първо за космонавти?
- Защото за тях е необходима свръхконцентрирана, свръхполезна храна. Самите бацили имат антиоксидантен ефект, а свободните радикали в човешкия организъм най-много се образуват от космическите лъчи. Представляваше нещо като голямо хапче за дъвчене. После, като дойдоха промените, проектът беше разсекретен. Тогава започнах да произвеждам продукта в една фирма и да го продавам както на българския пазар, така и международния.
- Защо пробиотиците са толкова популярни в Япония?
- През 50-те години на миналия век японците започват много да боледуват от рак. Оказало се, че използваните от тях изкуствени нитрати за осоляване на рибата действат като канцерогенни вещества. Тогава японците започват да търсят какво да противопоставят на раковите заболявания. Правят изследвания и установяват, че Lactobacillus bulgaricus действа най-благоприятно срещу рака. Тогава японското правителство сключва споразумение с българското фирмата „Мейджи” да започне да произвежда пробиотични храни. Оказва се, че има ефект – броят на раково болните намалява.
- Какво може да се лекува с пробиотици?
- Пробиотиците не лекуват в прекия смисъл на думата. Те действат на имунната система. 80% от нашата имунна система се намира около дебелото черво. Тя определя физическото ни здраве, нашите съпротивителни сили. Мозъкът е компютърът, той ръководи действията, но той не се нуждае от нищо друго освен от глюкоза и кислород. Докато протеините, аминокиселините, всичко, от което е изградена живата клетка, се определя от имунната система. Ако пробиотиците се вземат постоянно, на практика организмът няма да боледува.
- Има ли хора, за които е противопоказно да ги пият?
- Само тези, които имат алергия към белтъка, не могат приемат белтъчни пробиотици, но пък има соеви. Lactobacillus bulgaricus се развива и на соева основа.
- Можем ли да пием пробиотици, създадени в друга страна?
- L. acidophilus (с животински произход), който е широко разпространен в целия свят и се произвежда в Америка, в Европа има много по-слаб ефект от Lactobacillus bulgaricus. През 2005 г. Конгресът на САЩ разисква въпроса за разпространението на пробиотиците и тогава на първо място, като най-добър пробиотик от световно значение, се посочва Lactobacillus bulgaricus.
- Моят личен лекар гледа с недоверие на пробиотиците.
- Повечето хора, които имат предубеждения към пробиотиците, просто не ги познават добре. После ние, българите, сме нихилисти към своето. Ако това нещо беше дошло у нас като Лактобацилус Америкус например, нещата щяха да стоят другояче. А самите американци, корейците, всички, за които изнасяме, търсят нашите пробиотици, понеже са добре запознати.
Автор: Таня Иванова