Шоколадът усилва мозъчния потенциал
Италиански учени откриха, че ежедневна доза от какао действа като диетична добавка, която успява да се противопостави на множество различни типове когнитивни спадове във функцията на мозъка.
Те са установили, че ако ядете редовно какао, това е свързано с работната памет и обработката на визуална информация, както и че при някои хора какаото може да бъде особено полезно. Какаото представлява изсушеното и ферментирало зърно на какаовото дърво и редовно се използва за изработката на различни шоколадови произведения.
През годините на изследване на какаото се е установили, че в него има редица природно срещащи се елементи, които имат терапевтичен ефект. Например, полифенолите, които се намират в тъмния шоколад увеличават спокойствието и задоволството а флаванолите успяват да спрат отслабването на паметта, което е свързано с напредването на възрастта.
Източник: Science Alert