12 причини да се пие бира според науката
В умерени количества бирата е полезна за нас. Това твърдение е подкрепено от множество медицински изследвания.
А нима има нещо по-приятно в горещините от халба ледена бира?
Ето 12 причини да й се насладите максимално!
1. Бирата подобрява храносмилането
Бирата, консумирана в умерени количества, особено тъмната, подобрява храносмилането. Повечето тъмни бири съдържат полезни разтворими фибри. Фибрите играят важна роля за по-доброто функциониране на стомашно-чревната функция. Недостигът на влакна може да предизвика стомашни и чревни разстройства като запек и диария.
2. Полезна е за бъбреците
Една бира на ден намалява риска от образуването на бъбречни камъни. При това с около 40 процента, категорични са учените.
3. Намалява нивото на лошия холестерол
Пенливата напитка повишава нивото на HDL холестерола (добрия) и намалява нивата на "лошия" LDL. Да не говорим, че маринованото в бира месо намалява неговите канцерогенни вещества с до 70%.
4. Богата е на витамини от групата B (В1, В2, В6 и В12)
Много от тези витамини се срещат рядко в храните.
Холандски учени откриват, че хората, пиещи бира, имат около 30 процента по-високо съдържание на витамин B6 в организма в сравнение с въздържателите. Напитката е богата и на B12, който засилва мозъчните функции.
5. Помага срещу безсънието
Лактофлавинът и никотиновата киселина насърчават идването на съня.
6. Заздравява костите
Популярната напитка е богата на калций и силиций, сочи проучване от 2009 г. Тези вещества допринасят за повишаване на костната плътност и здравината на костите.