Готвеното месо носи опасност от деменция
Обработката на месо във фурна, на гpил или тиган произвежда химикали, които могат да увеличат иска от развиването на деменция, твърдят американски учени, цитирани от ВВС.
Според експертите, провели тестове с лабораторни мишки, резултатите са "сериозни, но все още не дават категоричен отговор".
Печеното и пърженото месо води до натупване на дефектен бета амилоид протеин, който е важен фактор за болестта на Алцхаймеp. След като били излагани на богата на подобни протеини храна, лабораторните мишки се представили по-лошо както на физическите, така и на логическите тестове.
"Считаме, че деменцията, появяваща се с възрастта, може да бъде свързана с високите нива на този протеин в определени видове храни", казват учените от Факултета по медицина в Маунт Синай, щата Ню Йоpк.