Напитките със захар, които съдържат кафеин могат да усилят паметта и вниманието на приемащия ги, установи ново изследване, което е събрало и анализирало данни на мозъчни сканирания. Комбинацията между захар и кафеин прави мозъка по-ефективен, като е характерно, че намалява обема от обработка на информацията, който е необходим, за да бъде изпълнена определена задача.

Сканиранията са доказали, че хората, на които са били давани глюкоза и кафеин, са се справяли със задачите докато са имали по-слаба активност на мозъка. Това донякъде напомня ситуацията с професионалните атлети, които могат да покрият една и съща дистанция като обикновените хора, но със значително по-малко усилия. Изненадващо или не, но кафеинът сам по себе си, не е имал подобен ефект или ако е имал то той е бил пренебрежимо малък. Джозеп Сера Гарбулоза, водещият автор на изследването, обяснява: