Да си записвате собствените грижи и тревоги, е познат метод за разтоварване на ума. Техниката на японските бележки за гняв отива една стъпка по-далече. Тези малки мистериозни бележчици могат да са истински вентил за разочарованието и гнева. Ето как може да ги използвате, за да постигнете по-голямо спокойствие и душевен мир.

Практиката да се пишат бележки за гняв произлиза от Япония и се е превърнала в разпространен метод за освобождаване от отрицателни чувства. Човекът написва на листче всичко, което го тормози, ядосва или притеснява. След това го накъсва на малки парченца. Този акт има за цел да улесни пускането на негативните емоции и да предостави емоционално презареждане.

Всъщност е логично: в символичното действие изливате отрицателните чувства, които ви тежат, а чрез акта на скъсването ги изхвърляте от себе си. Може би ви звучи като някакъв фокус или суеверие. Изненадващо е обаче, че най-новите проучвания потвърждават ефикасността на метода. Колкото и да ви е чудно, по темата „бележки за гняв“ съществуват сериозни научни изследвания.

Едно скорошно японско проучване е установило, че хората, които редовно изливат гневните си чувства върху хартия и след това ги унищожават физически, намаляват нивото си на стрес. Друг интересен резултат от проучването е, че писането на такива бележки за гняв подтиквало участниците към повече самонаблюдение. В дългосрочен план това им помагало да се справят по-успешно със стреса.

Може би се питате как бележките за гняв могат да обогатят всекидневието ви. Наред с очевидния ефект да ви осигурят за кратко малко въздух, с тяхна помощ бихте могли да си водите нещо като дневник на гнева. Така ще се научите не само да тълкувате по-добре емоционалните си състояния, но и да разпознавате моделите в причинителите си на стрес. Като разпознавате тези модели и умишлено избягвате стресовите фактори, ще си осигурите повече спокойствие в дългосрочен план.

В забързаното всекидневие често забравяме да даваме отдушник на емоциите си. Японските бележки за гняв са добър метод за справяне с негативни чувства. Опитайте и си водете дневник на гнева по примера на японците. После спокойно може да го скъсате.