За много хора връзката с родителите е изключително ценна. Семейната динамика обаче е сложна, разнообразна и понякога напрегната.

Типични примери за нарушен баланс във взаимоотношенията между деца и родители са именно известните личности. Например Шайло, третото по големина дете на Брад Пит и Анджелина Джоли, подаде молба до съда да премахне „Пит“ от фамилията ѝ.

Но защо хората предприемат такива заплашителни крачки? Ето някои причини за семейното отчуждаване и как да се справите с напрегнатите отношения, според психолозите.

Колко често срещано е отчуждаването на родителите

„Въпреки че е трудно да се определи точна статистика, не е необичайно младите хора да обмислят да прекъснат връзка с родителите си след разрив в нея“, казва американския психолог Катрин Нобиле.

Проучване установява, че единадесет процента от американците са отчуждени от поне единия родител. Проучването установява по-висок процент на отчуждение от семейството сред мъжете, хората на възраст между 30 и 44 години и хората от общността LGBTQIA+.

Защо някои хора прекъсват връзките си с родителите

Негативните преживявания от детството могат да имат дълготрайни последици и може да отнеме известно време, докато човек ги преработи. Ако детето има чувството, че е опитало всичко, което може, за да подобри връзката, и все още не вижда никакъв напредък, може да реши да прекъсне отношенията напълно.

Освен това с израстването си децата стават все по-независими и развиват свой собствен мироглед. В резултат на това те могат да се сблъскат с родителите - понякога много по-ожесточено от очакваното.

Признаци на „токсичните родители“

Думи като „токсичен“ се използват често в социалните мрежи като причина хората да прекратяват връзките си с членове на семейството. Понякога тази дума се разбира погрешно или се използва неправилно. Това обаче не означава, че токсичните родители не съществуват.

Според специалистите по психично здраве признаците на токсично родителство включват:

Манипулиране на чувство за вина с цел контрол на поведението;

Непрекъснато критикуване и омаловажаване ;

Липса на емпатия;

Контролиране на решенията на детето;

Емоционална дистанция или неотзивчиво родителство;

Изкривяване на реалността на детето, за да постави под въпрос своите преживявания или чувства;

Фаворизиране на едно от децата в семейството;

Нарушаване на границите и пренебрегване на личния живот.

Тези тактики могат да потиснат независимостта и самочувствието, да засилят недоверието и да накарат детето да се чувства невидимо.

Как да преборите „токсичното родителство“

Навигирането в напрегнатите взаимоотношения може да бъде болезнено и предизвикателно. Ето какво предлагат психолозите:

Утвърждавайте чувствата си

Родителите ви може да не потвърждават чувствата ви, но това не означава, че те не са истински или подходящи. Ако имате токсичен родител, е важно да не се страхувате да признаете как се чувствате.

Намерете подкрепа

Отчуждението може да изглежда страшно, но не сте сами. Потърсете подкрепа от други хора, като например приятели или други членове на семейството. Ако изпитате нужда консултирайте се и със специалист, който ще ви помогне с разработването на стратегии за справяне с токсичното родителство.

Практикувайте грижа за себе си

Може да е изкушаващо да сте фокусирани върху отношенията с родителя си, че да забравите себе си. Но знайте, че в такива моменти, вие самите сте най-важни.

Участието в дейности, които подпомагат психическото и емоционалното ви здраве, като например физическа активност, може да ви помогне да разберете как да продължите напред по най-правилния начин.

Определяне на граници и асертивно съобщаване

Не е задължително да прекратявате връзката напълно. Границите осигуряват защита и яснота, но детето трябва ясно да ги заяви.

Ограничаването на контактите също може да помогне, като например да се обаждате на родителя веднъж седмично вместо ежедневно. Това ще бъде междинна стъпка преди евентуално отчуждаване.

Продължава на страницата на Новите родители