Разбитото сърце е трудно за преживяване, понякога изглежда направо непреодолимо трудно, но с правилните стратегии процесът на изцеление е възможен.

Ето какво ще помогне:

1. Грижата за себе си е първата стъпка

В момент, когато изпитваме силна душевна болка, е лесно да забравим за основните си нужди: хранене, сън и почивка. Грижата за физическото здраве обаче е ключът към емоционалното изцеление.

2. Да дадем воля на емоциите си

Ако потискаме чувствата си, едва ли ще преодолеем по-бързо болката, дори обратното – колкото повече задържаме, толкова повече трупаме негативна енергия и недоволство у себе си.

3. Творческа работа

Да твориш нещо, може да бъде истински разтоварващо. Ако обичате да правите неща като хоби, отдайте им се. Умът ви ще се отпусне и ще се отдалечи от болката. Дори може да забравите за кратко.

4. Връзка с природата

Отдайте се на преживявания, които ви доближават до природата – разходка в парка или в планината например. Звучи като нещо просто, но всъщност е от голямо значение за възстановяване на вътрешната хармония.

5. Приемане на промяната

Разбитото сърце често е съпроводено със страх от бъдещето. Но този период може да бъде и възможност за промяна и личностно израстване. Приемете го като шанс за нещо ново и различно - сменете работата си, заемете се с някакво хоби или променете средата си.

6. Разчитайте на близките си

В трудни моменти подкрепата на приятелите и семейството е незаменима. Споделете чувствата си и приемете тяхната подкрепа и утеха. Това не е признак на слабост, а важна стъпка в процеса на възстановяването и израстването.

7. Даване на прошка

Да прощаваме, е велико. Истинската и искрена прошка означава освобождаване от гнева, от обидата, от болката.

8. Търсене на професионална помощ

Не се страхувайте да потърсите професионална помощ, ако усещате, че затъвате в емоционалната бездна. Няма нищо по-хубаво от осъзнатата нужда от подкрепа, и то навреме.