8 неочаквани неща, които вероятно не знаехте за кафето
Ако пиете кафе всяка сутрин, то вие сте сред милиардите фенове на тази напитка по света. Над 2,25 млрд. чаши кафе се консумират всеки ден. Впечатляващо, нали? А знаете ли достатъчно неща за тази кофеинова напитка?
Да видим…
Правилното време за пиене на кафе
Ако пиете кафе, за да се почувствате по-енергични, избирайте подходящото време за тази цел. Можете да го определите по нивата на кортизол в тялото ви. Повечето хора пият тази напитка между 8 и 9 ч. Следващият пик е между 12 и 13.00, а последният – от 5:30 до 6:30. Най-добре е да пиете кафе, след като започнете да се чувствате уморени. След последния пик не е препоръчително да приемате повече от тази напитка, в случай че бихте искали да спите.
Взаимодействие с лекарствата
Немски учени откриват, че взаимодействието между кафеина и болкоуспокояващите увеличава техния ефект.
Продължителност на ефекта
Ако изпиете една чаша кафе в 9.00 ч, до 13.00 в тялото ви ще са останали едва 100 мг от напитката. Ако я приемете след 15.00 обаче, ще останете свежи до късно вечерта.
Смляното кафе „живее“ в рамките на 15 минути
Ако смелите кафе на зърна, не го оставяйте да престои твърде дълго. Изпийте го в рамките на 15 минути. След това то просто ще изгуби вкуса си, а вие няма да може да го различите от останалите видове кафе.
Как кафето се произвежда
За да произведете 0,9 кг кафе, трябва да оберете реколтата от 2 дървета. Едно подобно растение достига зрялост за 3 години.
Кафето влияе на спортните резултати
Кафето увеличава нивата на адреналин в тялото и освобождава мазните киселини от мастните тъкани. Това от своя страна довежда до по-добри резултати по време на спорт или фитнес тренировка.
Някога хората са яли кафе
Все пак се получава от плод. В началото африканските народи са смесвали животински мазнини със смлени плодчета кафе, за да произвеждат специфична паста.
Правене на кафе
Повечето хора си мислят, че силния вкус и черния цвят на кафето са равносилни на повече кофеин. Печенето му обаче не влияе на количеството кофеин в него. То си остава същото. По време на печенето влагата се отделя от зрънцето и то започва да изглежда по-голямо.
Източник: BrightSide / Мениджър Нюз