Всички знаят, че ябълките са едни от най-полезните плодове. Който обича ябълки, може да бъде спокоен. Все пак вероятно сте се чудили какви ябълки да изберете от гледна точка на ползите за здравето.  Както червените, така и зелените ябълки са хранителни и полезни. Ето някои разлики между двата вида ябълки:

Червените ябълки

Червените ябълки, като например сортове като Фуджи, Гала и Червена превъзходна, са известни със своя сладък вкус и хрупкава текстура. Те са богати на антиоксиданти като кверцетин и антоцианини, които имат противовъзпалителни и предпазващи сърцето свойства. Червените ябълки съдържат също фибри, витамин С и различни други витамини и минерали. Ако не държите непременно да отслабвате, а ги подбирате според ползите за здравето, то експертите твърдят, че червените ябълки са по-богати на антиоксиданти, а предвид натовареността ни с всякакви токсини осигуряването на достатъчно агенти за борба с тях е винаги добра идея.

Зелените ябълки

Зелените ябълки, като Грани смит, са известни с тръпчивия си вкус и твърдата си текстура. Те са с малко по-ниско съдържание на захар в сравнение с червените ябълки, което ги прави добър избор за хора, които искат да контролират нивата на кръвната си захар. Ако стремежът ви е диета и отслабване, то също те са по-добрият избор. Зелените ябълки съдържат също фибри, витамин С и антиоксиданти като катехини, които са свързани с различни ползи за здравето. Специалистите твърдят, че зелените ябълки са по-богат източник на полезни вещества, като витамин А, витамин В, витамин С, витамин Е и витамин К, отколкото червените. Те също така съдържат повече желязо, калий и дори протеини.

Затова изборът на ябълка е по-скоро въпрос на вкус, а не на здравословна основа. Все пак не забравяйте, че трябва да миете добре ябълките. За да сте сигурни, че са повече полезни, отколкото вредни – задължително трябва да ги миете много добре на течаща вода. Желателно е да подбирате такива, отглеждани, съхранявани и транспортирани при възможно най-екологично съобразени условия.