10 храни, които да избягваме на гладен стомах
Кафе, чаша портокалов сок, кисело мляко за закуска... Звучи вкусно и здравословно, но всъщност това е комбинация от възможно най-неподходящите неща, които може да консумирате на гладен стомах.
Инфографика на Bright Side представя още продукти, които не е добре да се приемат на гладно, както и списък с най-подходящите храни в този случай.
1. Тестени закуски
Те съдържат мая, която води до образуването на газове в стомаха, което води до неприятни усещания за подуване и тежест.
2. Сладко
Сладките храни на гладно водят до нарушения в метаболизма и могат да причинят диабет. Когато ударна доза захар попадне в стомаха, действа като сигнал „Тревога” на задстомашната жлеза. Тя минава в усилен режим на работа и произвежда завишени количества инсулин, за да нормализира нивото на кръвната захар. В резултат на този процес не след дълго човек започва да чувства слабост и апатия. Редовното ядене на сладко на гладно може трайно да повлияе върху работата на панкреаса.
3. Кисело мляко, продукти с живи култури
Приети на гладен стомах, те не са вредни, а безполезни. Основната им ценност е полезната микрофлора, млечнокиселитие бактерии. Когато закусвате само кисело мляко или чаша айран, полезните бактерии попадат в агресивна киселинна среда и загиват без да изпълнят предназначението си.
4. Круши
Твърдите фибри на крушата могат да наранят деликатните лигавици на стомаха, ако се приемат на гладно.
5. Домати
Таниновата киселина, която се съдържа в тях увеличава киселинността на стомашните сокове, което може да доведе до язва.
6. Краставици и други сурови зеленчуци
Могат да доведат до киселини, подуване, болки в корема.
7. Банани
Бананите на гладно водят до рязко покачване на равнището на магнезий в огранизма, което е вредно за сърцето.
8. Подправки
Подправките дразнят стомашната лигавица и увеличават производството на киселини в стомаха.
9. Студени газирани напитки
Могат да повредят лигавиците и да намалят притока на кръв към стомаха, което ще доведе до по-лошо храносмилане.
10. Цитрусови плодове
Цитрусовите плодове са богати на плодови киселини. На гладно те завишават киселинността, могат да доведат до киселини, гастрит и язва.