Ескалаторите

Обикновено рано откриваме, ако сме алергични към гума или латекс, защото те се съдържат в много всекидневни продукти. Научаваме се да избягваме гумените ръкавици и латексните презервативи. Но дори най-предпазливите забравят за гумата, която докосват навън. Мнозина получават обриви на ръцете от гумените перила на ескалаторите, и на краката, от гумата в обувките.

Изкуствените нокти

Ако сте алергични към акрилните смоли, които се съдържат в изкуствените нокти, маникюрът ви няма да бъде толкова хубав, колкото сте се надявали. Алергичната реакция води до зачервяване и подуване около нокътя и понякога може да причини падането му.

Никелът... в храната

Около 15% от хората са чувствителни към никел. Те получават обриви, когато носят определени бижута или дрехи. Едва ли знаете обаче, че никелът в храната също може да доведе до проблеми. Точно както желязото и калция, и този метал се среща често в зеленчуци като фасула, граха и ядките, както и в зърнените храни. Хора с алергия към никел може да усетят прилошаване, болки в ставите или силна умора, ако ядат често такива продукти. Тук алергичната реакция не е незабавна, а кумулативна, затова е трудно да бъде свързана с източника.

Времето

Да, прочетохте правилно. Никой не обича студа, но има хора, които буквално са алергични към него. Той кара кожата им да се зачервява ненормално, да сърби, да се подува и да образува пришки на местата, които са били изложени на студа. „Забавното” е, че може да бъдете алергични и към жегата (мнозина получават обриви заради високите температури), към слънцето или дори дъжда.

Червеното месо

През 2009 г. д-р Томас Платс-Милс и д-р Скот Коминс публикуваха откритието си на нов алерген, който се казва галактоза-алфа-1,3-галактоза, или алфа гал. Това, грубо казано, са захари, които се съединяват в кръвта. Те се срещат в червените меса и карат някои хора да се будят посред нощ, облени в пот и покрити с обриви. Вероятната причина, която прави имунната ни система чувствителна към алфа гал, са ухапванията от кърлежи.