5 продукта, които да не включвате в детското меню
Ядки
Снимка: Guliver / iStock
Орехи, лешници, бадеми, фъстъци, кашу, шам фъстък… Всеки от тези видове ядки е богат на полезни вещества, витамини и микроелементи. Те са ценни, подходящи са за диетично хранене, ако са в умерени количества, но не са добър избор за деца. Ядките, особено орехи и кашу често предизвикват алергични реакции и освен това са висококалорични. Освен това са твърди и с тях малкото лесно може да се задави, даже да са предварително смлени. Не давайте никакви ядки на деца до 3 години, а след това ги добавяйте в менюто много внимателно.
Гъби
Снимка: Guliver / iStock
Известни с високото си съдържание на витамини, микроелементи, аминокиселини и протеини, гъбите са и трудносмилаеми. Печурки, манатарки, пачи крак и други видове са недопустими в менюто на малки деца, защото имат способността да натрупват в себе си вредни вещества от околната среда и могат да причинят отравяне. И защото са тежка храна и могат да предизвикат хранително разстройство. Не давайте на малките дори минимални количества, нито използвайте готови супи и бульони преди 7-годишна възраст.
Морски дарове
Снимка: Guliver / iStock
Те са богати на белтъчини, полиненаситени мастни киселини (сред които Омега-3), витамини A и E, а също и калций, желязо, фосфор, цинк и много други ценни вещества. Възрастните е добре да ги включват в менюто си, но не бива да ги дават на малки деца, защото скариди, миди и калмари се отличават със силно алергенни свойства и могат да предизвикат проблеми с храносмилането на младия организъм, който още не е готов за подобни храни. Въвеждайтте ги в малки количества и то - само след 3 години. Важно е да избирате морски дарове с високо качество и внимателно да наблюдавате реакцията на детето към новата храна.
Подправки
Снимка: Guliver / iStock
В разумни дози подправките не само подобряват вкуса на ястията, но и влияят благотворно на здравето, но в големи количества могат да навредят. За чувствителния организъм на малките деца те са особено опасни, защото съдържат ароматни киселини и дъбилни вещества. Подправките предизвикват раздразнения в незрелия стомашно-чревен тракт и често са причина за алергични реакции. На деца до 7 години не давайте в никакъв случай остри подправки, а шафран и куркума избягвайте дори по-дълго.