Ето какво прави био храните по-здравословни
Хората, които консумират био храни, имат значително по-ниски равнища на опасни пестициди в организма, са установили учени. Проучването, проведено през 2015 г. в САЩ, обхваща близо 4500 души и изследва приема на органофосфати от храната.
Органофосфатите са свързани с редица здравословни проблеми, особено при хората, които са изложени в по-висока степен на влиянието им, например земеделските работници.
Резултатите от изследването показват, че хората, които ядат предимно био храни, имат ниски нива на органофосфати в урината. Хората с най-високи равнища на органофосфати в урината обикновено консумират повече конвенционално отглеждани храни, третирани със синтетични химикали.
„При повечето американци основният източник на пестициди като органофосфатите е храненето – казва д-р Синтия Кърл, водещият автор на изследването. – Изследването показва, че когато ядем органично отглеждани версии на храните, които съдържат най-голямо количество остатъчни пестициди, можем да постигнем измерима разлика в нивата на пестициди в организма.“
Като храни с високо ниво на остатъчни пестициди учените изброяват конвенционално отглеждани плодове като праскови, нектарини и ябълки.
Източник: Healthiestblog