Отхапали сте по недоглеждане парче от мухлясалия хляб. Това наистина ли е толкова лошо и какво трябва да направите?

Дали е хляб, плод или сладкиш – може да не забележите мухъла, когато се храните, и ето че белята е станала. Докато дъвчете, веднага ще усетите типичния гнилостен вкус в устата си.

Но като оставим вкуса настрана, колко опасно е всъщност, ако изядете по невнимание нещо мухлясало?

Ако имунната ви система функционира безупречно, организмът може да се справи сам. По правило става дума за нищожно количество, защото дори да не се забележат спорите, вкусът на мухъла се усеща веднага и в повечето случаи хапката веднага се изплюва. Но ако се поемат по-големи количества, тялото може да реагира с диария или повръщане. Организмът незабавно включва естествената си защита, за да се отърве бързо от развалената храна. За по-сигурно може да глътнете няколко таблетки въглен и да пиете много течности. От друга страна, когато се отнася за хора със слаба имунна система, бременни или кърмачета, наложително е да се потърси лекар, който да определи състоянието на потърпевшите и да назначи лечение.

Разбира се, преди всичко трябва много да внимавате и да не ядете развалени храни, защото афлатоксините в мухъла са отровни и в дългосрочен план могат да увредят черния дроб и бъбреците, както и да отключат алергии.