Какво не ядат експертите в хранителната индустрия
Домати в консерва
Лепилата в спойките на тенекиените консерви съдържат бисфенол А (BPA), изкуствен естроген, свързан с висок по-риск от репродуктивни проблеми, сърдечни заболявания, диабет, наднормено тегло и др. Изследванията показват, че този химикал в организма на много хора е в количество, което потиска производството на сперматозоиди и уврежда яйцеклетките. От една доматена консерва получавате 50 микрограма на литър, а това е достатъчно да повлияе върху хората, особено по-младите. Безопасната алтернатива са стъклените бутилки и буркани.
Бял шоколад
Шоколадът е не само приятно лакомство, но и източник на полезни фитонутриенти, които увеличават притока на кръв в мозъка, защитават кръвоносните съдове, подобряват настроението и концентрацията. Белият шоколад няма нито едно от тези свойства, обяснява д-р Дрю Рамзи от Колежа за лекари и хирурзи към Колумбийския университет.
Пуканки за микровълнова
Пуканките "с вкус на масло" често използват вредни химикали, които не са отбелязани на опаковката, защото точното химично название на ароматизаторите се води фирмена тайна, обяснява Александра Скрантън, научен директор на екологичната организация WVE. Можете да си приготвите пуканки с истинско масло - дори и в микровълрновата, ако използвате подходяща торбичка или съд.
Царевица
"Днешните царевични растения са по-скоро малки фабрики за пестициди с корени," пишат Мариам Хенайн и Дордж Ленгуърти в книгата си "Изчезването на пчелите". Те обясняват, че повечето царевични растения в САЩ са генетично изменени, така че или сами да произвеждат собствените си пестициди, или да понасят обилно третиране с химикали, които са проблем не само за пчелите, но и за хората. "Винаги се стремя да избягвам храните, съдържащи фруктозен царевичен сироп."
Сладолед
Всичко, от което имате нужда за един сладолед е мляко, захар и може би малко ванилия, но сладоледите в повечето големи вериги съдържат невероятно дълъг списък от овкусители, сгъстители, хидрогенирани растителни масла и какво ли още не. Сладоледът в местната сладкарница е по-малко вероятно да бъде такъв хранителен "Франкенщайн", обяснява Дейв Цинченко, автор в списание Men's Health.
Хляб
Кардиологът д-р Уилям Дейвис твърди в една от книгите си, че днешният хляб няма нищо общо с това, което майките и бабите ни са консумирали заради проведените масово през 60-те и 70-те години генетични изменения с цел увеличаване на добива. "Ако има храна, чието избягване води до екстравагантни, невероятни и неочаквани ползи, това е хлябът. И не говоря само за белия хляб, а за всякакъв хляб - пълнозърнест, био, френски, италиански, пресен, стар и т. н."