Изводи

Нека обобщим: изключвайки подправките в руските салати се откриват 6 (от 7) традиционни суровини, плюс още около 20 „нетрадиционни“. При „снежанките“ ситуацията е аналогична – 1 (краставица) от двете традиционни суровини, допълнени от 11 други.

Повечето нетрадиционни компоненти не са естествено получени храни, а представляват индустриално произведени хранителни/технологични добавки и/или химикали. Предназначението на добавките е различно – захари, пълнители, киселинни регулатори, консерванти, оцветители, емулгатори и сгъстители. Те се използват като заместители на качествените естествени суровини, подобрители на технологичния процес и/или външния вид, консистенцията и сроковете на съхранение на готовите салати. Нито една от нетрадиционните съставки няма място в оригиналните рецепти за тези салати. Нито една от добавките не подобрява качеството на продуктите, или носи каквато и да е полза за здравословното състояние на консуматорите. Казано по друг начин, влаганите химикали и заместители са от полза само за производителите на индустриалните салати – намаляват себестойността и удължават трайността.

Пълното проучване можете да прочетете на aktivnipotrebiteli.bg

За проучването:

Проучването на „Активни потребители“ анализира състава на индустриално приготвени и пакетирани салати. За разлика от други наши тестове, в сегашния ние не извършвахме лабораторни анализи. Цялата представена информация е извлечена от етикетите, т.е. от това което самите производителите на салати са дакларирали! В проучването са включени 13 марки руска салата и 14 салати „Снежанка“, закупени от 4 търговски вериги през месец декември 2017 г.