По витрините на много японски ресторанти можете да видите пластмасови храни. Трудно ще ги различите от истинските. Фалшивите ястия служат като допълнение към менюто: посочваш и поръчваш. А най-впечатляващ от всичко, свързано с тези лъжливи лакомства, е начинът, по който се приготвят.

Първоначално ястията мостри (sampuru) са се приготвяли от восък, а днес най-често от пластмаса. Моделите се изработват на ръка и внимателно се оформят така, че да приличат на истинските ястия. По време на оформянето изкуствените продукти и съставки често се режат и смесват по начин, който много напомня истинското готвене.

Днес този занаят се е превърнал в изкуство. Провеждат се състезания за най-добрите, а някои от пластмасовите кулинарни произведения са гостували в престижни музейни експозиции извън страната.

Този клип от документалния филм на Вим Вендерс Tokyo-Ga (1985) показва как се правят подобни ястия.

Тук майстор на фалшивите гозби показва на децата как да си направят зеле. Както можете да видите в клипа, течната пластмаса се излива в гореща вода.

Тук също можем да видим как се прави зеле от пластмаса. Първо листът се оформя в гореща вода, след което се охлажда в студена.

Gallery

Снимка: EQRoy / Shutterstock.com