Заработената с труд храна е по-вкусна
Учени потвърдиха старата поговорка, че трудът е най-добрата подправка. Изследване на щатския университет "Джон Хопкинс" показа, че колкото повече усилия полагаме, за да си набавим или приготвим храната, толкова по-приятна на вкус ни се струва тя.
Това означава, че вече разполагаме с хитър фокус, когато се налага да пазим диета - разходка до най-далечния пазар, повече старание в кухнята и най-обикновената салата ще ни се стори деликатес.
Александър Джонсън от факултета по психологически и мозъчни науки към "Джон Хопкинс" е ръководителят на това проучване. "Все още не знаем защо усилието подобрява вкуса на храната - каза той. - Ясно е обаче, че тази връзка съществува и ефектът и трае до 24 часа, след като сме си направили труда да си я набавим."
Екипът на Джонсън провежда два експеримента с лабораторни мишки. В първия те били научени да боравят с два педала. Ако натиснели първия веднъж, получавали захарна бучка. За същата награда трябвало да натиснат втория цели 15 пъти. Странното било, че когато получили правото на свободен избор, мишоците единодушно предпочели да бъхтят на втория педал, макар лакомството да било съвсем същото.
Във втория експеримент учените искали да разберат дали това предпочитание към с труд изкараната прехрана ще се запази и ако заменят почерпката с нещо нискокалорично. За целта те разделили мишките на две групи - първите получавали по-неапетитната хапка на "лесния" педал, докато вторите трябвало да се потрудят за нея.