Ново изследване, публикувано в npj Science of Food, разкрива иновативен подход в производството на култивирано месо, използвайки алое вера като естествен, устойчив и икономически ефективен биоскелет. Проучването е дело на екип от Еврейския университет в Йерусалим, включващ д-р Шарон Шлезингер и проф. д-р Одед Шосейов от Факултета по земеделие, храни и околна среда „Робърт Х. Смит“.

Алое вера като ключов фактор за мащабируемост и устойчивост

Производството на култивирано месо е изправено пред значителни предизвикателства като структурна цялост, рентабилност и екологична устойчивост. Новият метод преодолява тези бариери чрез употребата на алое вера, широко достъпен страничен продукт от селското стопанство, който осигурява биосъвместимо скеле за клетъчна адхезия, растеж и формиране на извънклетъчен матрикс.

Допълнително, включването на олеинова киселина в процеса подпомага създаването на липидни структури, които подобряват текстурата и вкусовите качества на алтернативните месни продукти.

Нова биотехнология за оптимизирано производство

Проучването представя иновативен макрофлуиден биореактор за еднократна употреба (MSUB), разработен в Университета „Райхман“ от д-р Джонатан Жирон и неговия екип. Чрез интегриране на алое вера в биореактора, технологията улеснява масовото и рентабилно производство на култивирано месо, като намалява зависимостта от животински материали и полимерни скелети.

За разлика от синтетичните алтернативи, естествената структура на алое вера поддържа висока абсорбция на течности, създавайки идеална среда за клетъчен растеж без нужда от допълнително укрепване.

Безопасност и търговски потенциал

Алое вера вече има одобрен от FDA статус като хранителна добавка, което улеснява интеграцията му в индустрията на култивираното месо. Глобалното производство на алое вера възлиза на 500 000 метрични тона годишно, което го прави устойчив и възобновяем ресурс за биоинженерни приложения в хранителния сектор.

Бъдещето на култивираното месо

Този пробив в биотехнологиите не само прави култивираното месо по-екологично и достъпно, но и отваря нови хоризонти в хранителните технологии, тъканното инженерство и индустрията на алтернативните протеини. Според екипа на Еврейския университет, алое вера може да бъде ключова съставка в прехода към по-устойчиво, етично и мащабируемо производство на храна, което да отговори на глобалните предизвикателства в продоволствената сигурност.

Тази иновация поставя основите на нова ера в хранителната индустрия, превръщайки растителните биоскелети в стандарт за производство на култивирано месо.

Източник: Phys.org