Адана кебап е традиционно турско ястие, което произхожда от град Адана в югоизточна Турция. То представлява вкусно съчетание от агнешко или говеждо месо, подправено с ароматни подправки и печено на шиш. Тази класическа рецепта е символ на богатото кулинарно наследство на турската кухня, която умело съчетава аромати и текстури, за да създаде уникални вкусове.

Необходими продукти:

За Адана Кебапа:

  • 500гр.  Агнешко смляно месо
  • 1 глава голям лук (настърган)
  • 2 скилидки чесън (счукан)
  • 1 ч.л. кимион (смлян)
  • 1 ч.л. сумак (смлян)
  • 1 ч.л. смлени люти чушки
  • 1 ч.л. сладък червен пипер
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • 1 връзка магданоз (накълцан)

За кисира:

  • 200 гр. фин булгур
  • 250 мл. топла вода
  • 2 бр. домати (нарязани на ситно)
  • 1 бр. краставица (нарязана на ситно)
  • 1 бр. червена чушка (нарязана на ситно)
  • 100 гр. натрошено овче сирене MMellow
  • 1 бр. червен лук (нарязан на ситно)
  • 1 връзка магданоз (нарязан на ситно)
  • 1 връзка мента (нарязана на ситно)
  • 3 с.л. доматена паста
  • 1 с.л. паста от червена чушка (по желание)
  • Лимонов сок (от 2 бр. лимони)
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Меласа от нар (по желание)

Начин на приготвяне:

Адана кебап:

1. Пригответе сместа за кебапа, като в една голяма купа смесите смляното месо, настъргания лук, смления чесън и всички подправки. Разбъркайте, докато всички съставки се смесят добре. Покрийте и оставете в хладилника за поне един час.

2. Загрейте скарата и започнете да оформяте шишчетата, като разделите месната смес на равни части и притиснете месото, за да оформите дълги, плоски шишчета.

3. Печете шишчетата на грил за около 4-5 минути от всяка страна или докато са напълно готови и леко обгорят. Сервирайте със салата Кисир или арабска питка.

Салата Кисир:

1. Пригответе булгур за салатата. Поставете булгура в голяма купа и го залейте с гореща вода, покрийте със стреч фолио и оставете да престои около 15-20 минути, докато булгурът поеме водата и омекне. След 20 минути го разбъркайте с вилица и добавете паста от домати и червена чушка, смесвайки добре.

2. Дресинг: разбийте лимоновия сок със сол и черен пипер, постепенно налейте зехтин и разбъркайте, докато се смесят добре, подправете на вкус (ако е необходимо).

3. Смесете булгура с нарязаните зеленчуци, дресинга и разбъркайте добре. Охладете и сервирайте с меласа от нар за допълнителен вкус. Поръсете отгоре с натрошеното овче сирене MMellow.

Автор: шеф Виктор Светославов

Визитка: Шеф Виктор започва обучението си в Кулинарна академия HRC след години на професионален опит, превръщайки интереса си към кулинарните изкуства в своя кариера.

Като част от своето обучение, шеф Виктор прекарва една година в САЩ, в Sea Island Resort Golf and Spa, Georgia, както и 6 месеца в the Grand Hotel Huis ter Duin, луксозен хотел в Ноордвайк, Холандия. Кулинарният му опит включва и различни позиции в България и хотел от веригата Кемпински в Германия.

Шеф Виктор притежава магистърска степен по Икономика и степен по Маркетинг и мениджмънт, допълвани от доказан опит в управлението на човешки ресурси и бизнес операции.

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.