Испанската кухня е известна със своите смели вкусове, силни аромати и дългогодишни рецепти. Регионалното разнообразие и богатите кулинарни традиции я правят истинско съкровище на гастрономическата карта на света.

Освен със своите кулинарни качества, испанската кухня впечатлява и със способността си да събира и сплотява хората. Тя носи философията на народа, която се състои в бавното живеене и насладата от малките неща.

История и културно влияние

Исторически териториите на Испания са била кръстопът на множество цивилизации, култури и етнически групи. Това довежда до откриването на разнообразни нови вкусове, продукти и практики. Смята се, че финикийците са отговорни за пренасянето на маслиновото дърво на Иберийския полуостров, докато испанските изследователи на Новия свят донасят в Европа непознати за местните продукти като домати, картофи, царевица, какао, ванилия и люти чушки.

Средиземноморската диета

Традиционната испанска кухня е ярък пример за баланса и разнообразието на вкусове и продукти, характерни за така наречената „средиземноморска диета“. Откриваме я също в страни като Франция, Италия и Гърция и представлява готвене с преобладаващо сезонни, локални и минимално обработени продукти включително плодове, зеленчуци, морски дарове, зехтин и билки. Интересен факт е, че през 2010 г. ЮНЕСКО официално признава средиземноморската диета за нематериално културно наследство.  

Характерни продукти

Зехтин

Характерен за страните от Средиземноморието, зехтинът присъства във всеки испански дом. Употребата му в кухнята е всеобхватна: от дресинги и сосове, до приготвяне на комплексни ястия и печива. Испания се слави с хилядолетна история, свързана с производството на зехтин, а днес е един от основните му износители в света.

Сушени меса

За испанската кухня е характерно правенето на колбаси чрез сушене на различни видове меса. Един от най-популярните продукти от този вид се нарича хамон (jamón) и представлява сурово-сушена шунка, приготвена от заден бут на иберийско прасе. Друг известен колбас е чоризото, наденичка от свинско месо и мазнина, подправена с характерния за Испания пушен червен пипер (pimentón).

Снимка: CuruiaAna / Shutterstock

Ориз

Много традиционни испански ястия се приготвят на базата на ориз. Такава например е небезизвестната Валенсианска паеля. Според вариациите на рецептата тя се приготвя с пилешко, заешко и други видове месо, морски дарове, зеленчуци, шафран и бульон. Оризът присъства дори при някои десерти като испанското мляко с ориз (arroz con leche).

Тапас философията

Тапасите представляват малки порции храна, подобни на предястие или ордьовър, които се поднасят с питие в баровете и ресторантите в Испания. Те могат да варират от маслини, чоризо и сирена, до морски дарове, пържена риба и montaditos (багета с месо, сирене и т.н.).

Снимка: Wirestock Creators / Shutterstock

Това, което прави тапасите толкова важна част от испанската култура е, че те слагат акцент върху ценности като споделянето с другите, насладата от храната и бавното живеене.

Испанската кухня ще Ви пренесе в свят, където всяко ястие е празник на живота, общността и радостта от добрата храна.

Автор: Кулинарна академия HRC

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.