Как да приготвим паеля Валенсиана
Рецепта за "Paella Valenciana", класическо испанско ястие, което произхожда от региона на Валенсия. Паелята е цветно и ароматно оризово ястие, което обикновено се прави с разнообразие от меса, морски дарове и зеленчуци.
Необходими продукти:
За паелята:
- 2 чаши ориз Бомба или Арборио
- 4 ч.ч. пилешки бульон (за предпочитане домашен)
- 1/4 ч.л. шафранови нишки
- 1/2 ч.ч. бяло вино
- 1/4 ч.ч. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, счукани
- 1 червена чушка, нарязана
- 1 зелена чушка, нарязана
- 2 домата, нарязани на кубчета
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
Меса:
- 230 гр. пилешки бутчета, нарязани на хапки
- 230 гр . заешко месо, нарязано на хапки (по желание)
- 230 гр. испанско чоризо, нарязано
Морска храна:
- 230 гр. едри скариди, обелени и изчистени
- 230 гр. черни миди, почистени
- 230 гр. миди, почистени
- 230 гр. калмари, почистени и нарязани на кръгчета
Зеленчуци:
- 1 ч.ч. зелен фасул, почистен и нарязан
- 1 ч.ч. грах (пресен или замразен)
- 1 лимон, нарязан на резени (за гарнитура)
- Пресен магданоз, накълцан (за украса)
Начин на приготвяне:
1. Пригответе бульона:
- Загрейте пилешкия бульон в тенджера на среден огън. Добавете нишките шафран и ги оставете да се накиснат в бульона.
2. Сгответе месото:
- В голям съд за паеля или широк, плитък тиган загрейте зехтина на средно висока температура. Добавете пилето, заека (ако използвате) и чоризо. Печете до постигане на загар от всички страни. Извадете месата и ги оставете настрана.
3. Сотирайте зеленчуците:
- В същия тиган добавете лука и чесъна. Сотирайте до омекване. Добавете червените и зелените чушки и гответе, докато омекнат.
- Добавете нарязаните на кубчета домати и гответе, докато сместа се сгъсти и доматите се раздробят, около 5 минути.
4. Добавете ориза:
- Добавете ориза в тигана и разбъркайте, за да се покрие със зеленчуковата смес. Гответе 2-3 минути, оставяйки ориза да се запече леко.
5. Деглазирайте и подправете:
- Налейте бялото вино и гответе, докато се усвои напълно. Подправете с пушения червен пипер, солта и черния пипер.
6. Комбинирайте и гответе:
- Добавете запечените меса обратно в тигана. Налейте пилешкия бульон с шафран. Не разбърквайте ориза, той трябва леко да „загори“ по дъното. Оставете сместа да заври, след което намалете топлината до средно ниска.
- Оставете да къкри без капак за около 15-20 минути, като добавите още бульон, ако е необходимо, за да запазите ориза потопен в течност.
7. Добавете морските дарове и зеленчуците:
- Подредете скаридите, мидите и калмарите върху ориза. Добавете зеления фасул и граха. Продължете да готвите, докато морските дарове се сготвят и оризът омекне, около 10-15 минути.
8. Довършете паелята:
- Увеличете топлината до висока за последните 2-3 минути, за да се получи хрупкав долен слой ориз, известен като "socarrat". Бъдете внимателни да не загорите ястието.
Визитка: Шеф Любен Койчев стартира развитието си в областта на кулинарията още на 14-годишна възраст. След като завършва гимназия, се обучава в HRC Culinary Academy и започва своята международна кулинарна кариера в ресторанти в Холандия, Белгия и Хърватия. Бил е кулинарен координатор в MasterChef и Hell's Kitchen. През последните три години е главен шеф готвач на ресторант Таланти и преподава в Кулинарна Академия HRC.
Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.