Рецепта за "Paella Valenciana", класическо испанско ястие, което произхожда от региона на Валенсия. Паелята е цветно и ароматно оризово ястие, което обикновено се прави с разнообразие от меса, морски дарове и зеленчуци.

Необходими продукти:

За паелята:

- 2 чаши ориз Бомба или Арборио

- 4 ч.ч. пилешки бульон (за предпочитане домашен)

- 1/4 ч.л. шафранови нишки

- 1/2 ч.ч. бяло вино

- 1/4 ч.ч. зехтин

- 1 глава лук, нарязана на ситно

- 2 скилидки чесън, счукани

- 1 червена чушка, нарязана

- 1 зелена чушка, нарязана

- 2 домата, нарязани на кубчета

- 1 ч.л. пушен червен пипер

- 1 ч.л. сол

- 1/2 ч.л. черен пипер

Меса:

- 230 гр. пилешки бутчета, нарязани на хапки

- 230 гр . заешко месо, нарязано на хапки (по желание)

- 230 гр. испанско чоризо, нарязано

Морска храна:

- 230 гр. едри скариди, обелени и изчистени

- 230 гр. черни миди, почистени

- 230 гр. миди, почистени

- 230 гр. калмари, почистени и нарязани на кръгчета

Зеленчуци:

- 1 ч.ч. зелен фасул, почистен и нарязан

- 1 ч.ч. грах (пресен или замразен)

- 1 лимон, нарязан на резени (за гарнитура)

- Пресен магданоз, накълцан (за украса)

Начин на приготвяне:

1. Пригответе бульона:

- Загрейте пилешкия бульон в тенджера на среден огън. Добавете нишките шафран и ги оставете да се накиснат в бульона.

2. Сгответе месото:

- В голям съд за паеля или широк, плитък тиган загрейте зехтина на средно висока температура. Добавете пилето, заека (ако използвате) и чоризо. Печете до постигане на загар от всички страни. Извадете месата и ги оставете настрана.

3. Сотирайте зеленчуците:

- В същия тиган добавете лука и чесъна. Сотирайте до омекване. Добавете червените и зелените чушки и гответе, докато омекнат.

- Добавете нарязаните на кубчета домати и гответе, докато сместа се сгъсти и доматите се раздробят, около 5 минути.

4. Добавете ориза:

- Добавете ориза в тигана и разбъркайте, за да се покрие със зеленчуковата смес. Гответе 2-3 минути, оставяйки ориза да се запече леко.

5.  Деглазирайте и подправете:

- Налейте бялото вино и гответе, докато се усвои напълно. Подправете с пушения червен пипер, солта и черния пипер.

6. Комбинирайте и гответе:

- Добавете запечените меса обратно в тигана. Налейте пилешкия бульон с шафран. Не разбърквайте ориза, той трябва леко да „загори“ по дъното. Оставете сместа да заври, след което намалете топлината до средно ниска.

- Оставете да къкри без капак за около 15-20 минути, като добавите още бульон, ако е необходимо, за да запазите ориза потопен в течност.

7. Добавете морските дарове и зеленчуците:

- Подредете скаридите, мидите и калмарите върху ориза. Добавете зеления фасул и граха. Продължете да готвите, докато морските дарове се сготвят и оризът омекне, около 10-15 минути.

8. Довършете паелята:

- Увеличете топлината до висока за последните 2-3 минути, за да се получи хрупкав долен слой ориз, известен като "socarrat". Бъдете внимателни да не загорите ястието.

Визитка: Шеф Любен Койчев стартира развитието си в областта на кулинарията още на 14-годишна възраст. След като завършва гимназия, се обучава в HRC Culinary Academy и започва своята международна кулинарна кариера в ресторанти в Холандия, Белгия и Хърватия. Бил е кулинарен координатор в MasterChef и Hell's Kitchen. През последните три години е главен шеф готвач на ресторант Таланти и преподава в Кулинарна Академия HRC.

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.