Храненето на кучето със сурово месо може да доведе до разпространение на резистентната към антибиотици бактерия E. coli
Проучване, проведено сред 600 здрави домашни кучета, установява силна връзка между храненето на кучетата със сурово месо и отделянето на бактерия Ешерихия коли (E. coli), която е устойчива на широкоспектърния антибиотик ципрофлоксацин.
С други думи, чрез суровото месо, с което се хранят кучетата, опасни и трудни за унищожаване бактерии могат да проникнат между хората и селскостопанските животни. Това е тревожно откритие, казват изследователите от Бристолския университет в Обединеното кралство.
"Ние нямахме за цел да се фокусираме върху суровата храна за кучета, а да проучим какво може да направи животното по-склонно да отделя устойчиви E. coli в изпражненията си", казва генетичният епидемиолог Джордан Сили от Бристолския университет.
"Нашето проучване установи много силна връзка между отделянето на резистентни на ципрофлоксацин E. coli и храненето на кучета със сурова храна."
Въз основа на анализа на изпражненията и анкетите, попълнени от собствениците на кучета, които обхващат начина на хранене, други животни, както и средата за разходка и игра, единствено яденето на сурово месо се оказва значителен рисков фактор за отделянето на резистентна към антибиотици E. coli.
Нещо повече, щамовете на E. coli, най-често идентифицирани при кучетата в селските райони, съвпадат с тези, открити и при едрия рогат добитък. В градските райони кучетата по-често са имали щамове, открити при хора, което предполага по-сложна комбинация от пътища за заразяване.
Изследователите призовават стопаните да обмислят възможността да подлагат домашните си любимци на диета без сурова храна, а собствениците на добитък да предприемат мерки за намаляване на употребата на антибиотици във фермите, откъдето се добива храната за кучета - практика, която насърчава антибиотичната резистентност.
"Индивидуалните мерки за намаляване на риска от отделяне на резистентни бактерии от кучетата включват преминаване към диета без сурова храна или снабдяване с качествено сурово месо, което може да бъде сготвено, и последващо готвене", казва Сили.
"Повечето сурови храни, продавани за консумация от кучета, не са с качество, което може да бъде сготвено, и могат да причинят сериозна опасност за здравето на кучетата, ако бъдат сготвени."
E. coli са част от здравословния чревен микробиом при хората и животните. Въпреки че повечето щамове са безвредни, някои могат да причинят проблеми, особено при хора с отслабена имунна система. Когато възникнат инфекции, особено в тъкани като кръвта, те могат да бъдат животозастрашаващи и да изискват спешно лечение с антибиотици.
Ако E. coli не се повлиява от антибиотици като ципрофлоксацин, инфекциите стават по-трудни за лечение. За да се преборим с това, е нужно да разберем по-добре връзката между здравето на хората, животните и околната среда, казват изследователите.
"Трябва да се установят по-строги ограничения за броя на бактериите, които се допускат в месото, което се продава за консумация в непреработен вид, отколкото в онова, което се продава за приготвяне преди консумация", казва молекулярният бактериолог Матю Ависън от Бристолския университет.
Изследването е публикувано в One Health.
Източник: Science Alert