Храните и напитките, които могат да предизвикат рак директно и индиректно
Алкохол и захар: насърчават развитието на рак директно и индиректно
За сметка на това мнението на СЗО за влиянието на алкохола е недвусмислено: „Алкохолът, независимо в какво количество, увеличава риска от рак“. Агенцията отнася алкохола към категория 1. Това ще рече, че единствено пълното въздържание изключва негативния му ефект. Все пак колкото по-голяма е консумацията на алкохол, толкова по-висок е рискът. Видът на спиртната напитка също е без значение – всяка от тях се явява рисков фактор за различен вид рак: на устната кухина, на гърлото, на хранопровода, на черния дроб, на червата и на млечната жлеза. Жените, които не могат да се откажат изцяло от алкохол, трябва да изпиват най-много по едно питие дневно, а мъжете – максимум две, съветват специалистите. Като под питие се разбира 0,1 литър вино или 0,3 литра бира.
Пестеливо трябва да се подхожда и към консумацията на захар, защото тя също може индиректно да причини рак. Индиректно, понеже води до затлъстяване, а то е третият най-съществен фактор за онкологичните заболявания. Според СЗО тук е повишен рискът дори от 13 вида рак. В случая е важно да се отчита индексът на телесна маса (ИТМ) – показател, съставен от ръст, възраст и тегло. Според експертите при ИТМ над 25 се увеличава вероятността от развитие на болестта.
Извод: здравословното хранене е определящо за намаляване на риска от раково заболяване
Желателно е да изпълнявате препоръките на СЗО и да консумирате гореспоменатите храни само в умерени количества или изцяло да ги зачеркнете от менюто си. Ако искате да се запазите по-дълго здрави и жизнени, придържайте се към режим, който включва повече плодове, зеленчуци и бобови храни.
Все пак рискът да се разболеете от рак никога не може да се изключи напълно. Дори който се храни здравословно и спортува редовно, пак може да развие коварен злокачествен тумор.