Изследователи откриха, че дневна доза оцет може да подобри симптомите на депресия, което показва, че бъдещите лечения могат да се осъществяват само с няколко лъжици от тази кисела течност.

Екипът, ръководен от Държавния университет на Аризона, не само е изследвал ефекта от редовната консумация на оцет, но е проучил и метаболитната активност - химическите процеси, които превръщат храната в енергия и други биологични материали - за да потърси причините за наблюдаваните ползи от оцета.

При участниците в изследването, които всеки ден приемали течен оцет, било забелязано значително повишаване на нивата на никотинамид (форма на витамин В3) с 86%. Този хранителен елемент и преди е бил свързван с противовъзпалителни ефекти.

„Тези данни осигуряват допълнителна подкрепа, че ежедневният прием на оцет в продължение на четири седмици може да подобри самооценяваната симптоматика на депресията при общо взето здрави възрастни и че промените в метаболизма на [витамин В3] могат да допринесат за това подобрение“, пишат диетологът от Държавния университет на Аризона Хейли Баронг и колегите му в публикувания документ.

В проучването са участвали общо 28 възрастни с наднормено тегло, но иначе здрави, които са били разделени на две групи: едната група е приемала по две супени лъжици червен винен оцет два пъти дневно, а другата група е приемала ежедневно хапче с много малко количество оцет в него.

По време на четириседмичния експеримент участниците са помолени да отговорят на въпроси от две стандартни проучвания на психичното здраве: въпросник на Центъра за епидемиологични проучвания за депресия (CES-D) и въпросник за здравето на пациента (PHQ-9).

Въпреки че не е имало значителна разлика между групите по CES-D, по PH9-Q е имало среден спад от 42% на депресивните симптоми при групата с високо ниво на оцет в сравнение с 18% при контролната група, приемаща таблетки с оцет.

Съществуват някои ограничения: извадката е била малка, пациентите са имали ниско ниво на депресия в началото и подобренията в симптомите на PHQ-9 не са били значителни при вторичен анализ, който е коригирал резултатите от изходното изследване. Но Баронг и нейният екип твърдят, че резултатите дават основание за по-внимателно разглеждане на връзката.

„Депресивните разстройства са най-разпространените психични състояния в света“, пишат изследователите.

„Обикновено предписваните антидепресанти могат да имат сериозни странични ефекти, а ефикасността им варира в широки граници. Затова са необходими прости, ефективни допълнителни терапии.“

Проучванията продължават да постигат напредък в по-доброто разбиране на това какво представлява депресията и всички различни фактори, които потенциално могат да играят роля за нея - от качеството на съня до телесната температура.

Това, което е ясно, е, че депресията се различава много при отделните хора, и именно тук наличието на по-широк спектър от потенциални лечения може да бъде много полезно.

„Бъдещи изследвания, изследващи ефектите от прилагането на оцет при клинично депресирани или рискови групи от населението, както и при тези, които приемат антидепресанти, са оправдани“, пишат авторите.

„Фокусът върху механизмите и големите извадки от пациенти ще укрепи науката и ще осигури доказателства за по-категорично демонстриране на ролята на оцета в насърчаването на здравето.“

Изследването е публикувано в Nutrients.

Източник: Science Alert