Средиземноморската диета е свързана с 23% по-нисък риск от смърт при жените
Здравословните ползи на Средиземноморската диета, базирана върху кулинарните традиции на остров Крит в Гърция и южните части на Италия (затова често се нарича и Критска), са известни открай време.
Сега ново проучване показва 23-процентно намаление на смъртността при жените, спазващи тази диета, което е още по-голямо доказателство за ползите от замяната на преработени храни с пресни плодове и зеленчуци.
Данните на 25 315 жени, наблюдавани в продължение на 25 години, показват, че вероятността да умрат от каквато и да е причина през периода на проучването е с повече от една пета по-малка при тези, чиито хранителни навици редовно съответстват на средиземноморския модел, в сравнение с тези, които не спазват диетата.
ОЩЕ ОТ #жени
Нещо повече, изследователският екип от Brigham and Women's Hospital (BWH), част от Харвардското медицинско училище, успява да идентифицира биологични промени, които могат да обяснят защо средиземноморската диета се свързва с дълголетие.
"За жените, които искат да живеят по-дълго, нашето проучване казва: „Внимавайте с диетата си“, казва кардиологът Самия Мора от BWH.
„Добрата новина е, че спазването на средиземноморски модел на хранене може да доведе до намаляване на риска от смърт с около една четвърт за повече от 25 години, като по отношение на смъртта от рак, така и от сърдечносъдови заболявания - основните причини за смърт при жените и мъжете в САЩ и в световен мащаб.“
Средиземноморската диета се основава предимно на ядки, семена, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения, като основен източник на мазнини е зехтинът. Протеините могат да се набавят от малки количества риба, птици, млечни продукти и яйца. Червеното месо, преработените храни и алкохолът са сведени до минимум.
Изследователите разглеждат многобройни биомаркери в организма и установяват, че основните ползи от диетата, изглежда, са свързани с метаболитните и възпалителните процеси в организма - те помагат за нормалното функциониране на телесните функции.
Наблюдава се също така подобрение на кръвното налягане и инсулиновата резистентност при хората, подложени на средиземноморска диета, в сравнение с тези с други хранителни навици. Оказва се, че всички тези многобройни фактори допринасят за предпазване от ранна смърт.
„Дори скромни промени в установените рискови фактори за метаболитни заболявания - особено тези, свързани с метаболитите на малките молекули, възпалението, богатите на триглицериди липопротеини, затлъстяването и инсулиновата резистентност - могат да доведат до значителни дългосрочни ползи от спазването на средиземноморска диета“, казва епидемиологът Шафкат Ахмад от BWH и университета в Упсала, Швеция.
Важно е да се има предвид, че в проучването са участвали предимно бели (неиспански) жени на средна възраст и по-възрастни, които са били добре образовани здравни специалисти. Освен анализа на биомаркерите, данните са събрани чрез самоотчитане, а методът не е имал за цел да определи причината и следствието.
Въпреки това големият размер на извадката и дългият период на проследяване, както и други проучвания в тази област, които водят до подобни заключения, показват, че средиземноморската диета наистина може да ни помогне да живеем по-дълго - и започваме да разбираме защо.
„Ползите за здравето от средиземноморската диета са признати от медицинските специалисти, а нашето проучване показва ценна информация за това защо може да е толкова добра“, казва Мора.
„Политиките в областта на общественото здравеопазване трябва да насърчават здравословните хранителни качества на средиземноморската диета и да обезкуражават нездравословните ѝ адаптации.“
Изследването е публикувано в JAMA Network Open.
Източник: Science Alert