Здравословните ползи на Средиземноморската диета, базирана върху кулинарните традиции на остров Крит в Гърция и южните части на Италия (затова често се нарича и Критска), са известни открай време.

Сега ново проучване показва 23-процентно намаление на смъртността при жените, спазващи тази диета, което е още по-голямо доказателство за ползите от замяната на преработени храни с пресни плодове и зеленчуци.

Данните на 25 315 жени, наблюдавани в продължение на 25 години, показват, че вероятността да умрат от каквато и да е причина през периода на проучването е с повече от една пета по-малка при тези, чиито хранителни навици редовно съответстват на средиземноморския модел, в сравнение с тези, които не спазват диетата.

Нещо повече, изследователският екип от Brigham and Women's Hospital (BWH), част от Харвардското медицинско училище, успява да идентифицира биологични промени, които могат да обяснят защо средиземноморската диета се свързва с дълголетие.

"За жените, които искат да живеят по-дълго, нашето проучване казва: „Внимавайте с диетата си“, казва кардиологът Самия Мора от BWH.

„Добрата новина е, че спазването на средиземноморски модел на хранене може да доведе до намаляване на риска от смърт с около една четвърт за повече от 25 години, като по отношение на смъртта от рак, така и от сърдечносъдови заболявания - основните причини за смърт при жените и мъжете в САЩ и в световен мащаб.“

Средиземноморската диета се основава предимно на ядки, семена, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения, като основен източник на мазнини е зехтинът. Протеините могат да се набавят от малки количества риба, птици, млечни продукти и яйца. Червеното месо, преработените храни и алкохолът са сведени до минимум.

Изследователите разглеждат многобройни биомаркери в организма и установяват, че основните ползи от диетата, изглежда, са свързани с метаболитните и възпалителните процеси в организма - те помагат за нормалното функциониране на телесните функции.

Наблюдава се също така подобрение на кръвното налягане и инсулиновата резистентност при хората, подложени на средиземноморска диета, в сравнение с тези с други хранителни навици. Оказва се, че всички тези многобройни фактори допринасят за предпазване от ранна смърт.

„Дори скромни промени в установените рискови фактори за метаболитни заболявания - особено тези, свързани с метаболитите на малките молекули, възпалението, богатите на триглицериди липопротеини, затлъстяването и инсулиновата резистентност - могат да доведат до значителни дългосрочни ползи от спазването на средиземноморска диета“, казва епидемиологът Шафкат Ахмад от BWH и университета в Упсала, Швеция.

Важно е да се има предвид, че в проучването са участвали предимно бели (неиспански) жени на средна възраст и по-възрастни, които са били добре образовани здравни специалисти. Освен анализа на биомаркерите, данните са събрани чрез самоотчитане, а методът не е имал за цел да определи причината и следствието.

Въпреки това големият размер на извадката и дългият период на проследяване, както и други проучвания в тази област, които водят до подобни заключения, показват, че средиземноморската диета наистина може да ни помогне да живеем по-дълго - и започваме да разбираме защо.

„Ползите за здравето от средиземноморската диета са признати от медицинските специалисти, а нашето проучване показва ценна информация за това защо може да е толкова добра“, казва Мора.

„Политиките в областта на общественото здравеопазване трябва да насърчават здравословните хранителни качества на средиземноморската диета и да обезкуражават нездравословните ѝ адаптации.“

Изследването е публикувано в JAMA Network Open.

Източник: Science Alert