Високи нива на омега-3 мастни киселини в храната могат да забавят белодробната фиброза
Храна с много омега-3 мастни киселини, като ядки и мазна риба, може да помогне да бъде забавено развитието на белодробната фиброза, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американски учени.
Белодробната фиброза е неумолимо и потенциално фатално заболяване, при което съединителната белодробна тъкан се разраства и втвърдява с времето. Заболяването, което често е свързано с тютюнопушене, нарушава функцията на белите дробове, така че пациентите се задъхват, отслабват и инвалидизират.
Екипът на д-р Джон Ким от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, проследява здравословното състояние на 300 пациенти с интерстициална белодробна болест - групата респираторни заболявания, която включва белодробната фиброза. Повечето от тях са имали идиопатична белодробна фиброза (което означава, че точната причина за заболяването е неизвестна) и повечето са били мъже (мъжете са по-предразположени към заболяването). Хранителният прием на омега-3 мастни киселини при всеки пациент е определен с кръвни изследвания.
Резултатите показват, че "по-високите нива на омега-3 мастни киселини предсказват по-добри клинични резултати при белодробната фиброза", казва Ким в съобщение на университета, цитиран от БТА. Белите дробове на хората с по-високи нива на омега-3 мастни киселини са били по-способни да обменят въглероден двуокис и кислород - процес, необходим за живота. Те също така са били по-способни да оцелеят, без да е необходима трансплантация на бял дроб.
Все още не е ясно по какъв начин въздействат омега-3 мастните киселини и дали приемането на по-голямо количество с храната или с хранителни добавки би помогнало на пациентите.
Омега-3 мастните киселини не за първи път се свързват с по-добро здраве. Предишни проучвания показват, че те могат да подобрят състоянието на хора, борещи се със сърдечни заболявания, кръвни съсиреци и дори някои видове рак.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. Chest.