5 храни, които никога не трябва да миете преди готвене
Още от малки сме научени да мием всичко, което възнамеряваме да ядем. Малцина обаче знаят, че понякога това може повече да навреди, отколкото да помогне.
Измиването на някои продукти може да доведе до разпространяването на бактериите и до редица други негативни последствия.
По черупката има хиляди малки пори, които могат да са вход за бактерии. Ето защо произведените във фабриките яйца са покрити със специален защитен слой. Той изолира бактериите и предотвратява разпространението им в други продукти. Когато ги измиете, вие на практика махате този слой.
Ако все пак държите да ги измиете, то направете го непосредствено преди употреба. И още нещо важно - водата, с която ги миете, трябва да е с температура, по-висока от стайната.
Снимка: Shutterstock
Бактериите по прясното пиле са доста опасни за здравото ни. Най-известната е салмонела. Много хора си мислят, че като го измият, ще си решат проблемите. Това обаче не е така. Водата помага на бактериите да се разпространят по ръцете и в мивката ви. Ако започнете да го готвите веднага, те ще умрат. Най-добрите готвачи съветват следното – най-добре сварете пилето два пъти. Веднъж щом водата кипне, сменете я и оставете пилето да се готви.
Същото важи и за другите видове меса, като агнешко, телешко, говеждо и свинско. Преди да готвите, отстранете сока на месото и влагата от повърхността с хартиени кърпи или салфетки. След това измийте ръцете си със сапун и топла вода.
Снимка: Shutterstock
Подобно на пилето, и тук измиването на рибата не води до убиване на бактериите. Напротив.
Снимка: Shutterstock
Главните готвачи смятат миенето на паста за престъпление, тъй като по този начин тя губи нишесте. А именно благодарение на него сосът се абсорбира по-добре. Измийте този продукт след готвене и ако правите салата или нудъли.
Снимка: Shutterstock
Ако гъбите се държат дълго време под вода (или се накиснат), те ще абсорбират голямо количество от течността. Изплакнете ги добре и ги подсушете с хартиена кърпа. И само преди готвене! В противен случай бързо ще се развалят!
Снимка: Shutterstock
Например ябълки, праскови, домати и т.н. Дори и на пръв поглед да са чисти и лъскави, това не означава, че не трябва да ги измиете добре. Но не със сапун. По-добре е продуктът да бъде избърсан с хартиена кърпа след като ги измиете със студена вода.
Снимка: Shutterstock
Бактериите не проникват в консервата, благодарение на капака, но ще замърсят храна в нея, ако не измиете контейнера, преди да го отворите.
Снимка: Shutterstock
Без значение колко усърдно почистваме плодовете и зеленчуците с неядлива обвивка, бактериите от кората ще продължат да падат върху ядливата част. Поради това е задължително да се мият преди ядене.
Снимка: Shutterstock
Измивайте ядките винаги, дори и да са обелени. Не се знае къде са съхранявани и как са били транспортирани. Освен това миенето ще ви помогне да се отървете от фитиновата киселина, която се съдържа в суровите ядки. С нейна помощ растението е защитено от вредители, но може да навреди на здравето на човека.
Снимка: Shutterstock
Те се считат за едни от най-мръсните. Особено тези, които се продават на грамаж. Но дори и ако сте си ги купили в пакет, трябва да ги измиете и дори да ги накиснете в продължение на няколко часа.
Снимка: Shutterstock