Ето защо сте толкова гладни, когато сте пили много алкохол
Учените смятат, че са разбрали защо магазинчетата за бързо хранене са толкова популярни, след като баровете затворят. Водещата причина са мозъците ни, а не стомасите.
Ново изследване разкри, че алкохолът активира специален протеин в мозъка, който е свързан с апетита и вероятно действа като отключващ механизъм за внезапния глад след пиене.
Учени от института Франсис Крик във Великобритания са инжектирали алкохол в коремните кухини на мишки веднъж дневно в продължение на три дни. Дневното количество, което те са получавали, е било еквивалентно на две бутилки вино или 10 бири при хората.
По време на трите дена мишките и от двата пола са яли значително повече от контролната група, която не е поемала алкохол – в някои случаи дори 25% повече.
Учените са измерили активостта на невроните в мозъците на мишките, които отговарят за регулирането на протеина AgRP, който е бил свързан с цикъла на храненето.
Когато този протеин е активиран е много по-вероятно мишките да ядат, а когато е деактивиран – мишките спират да ядат.
Екипът е измерил по-висока електрическа активност в AgRP невроните когато мишките са пиели и това подсказва за връзка между двете. Когато ефектите от протеина са били подтиснати, връзката се е нарушавала и ефектът на алкохола върху апетита вече не бил значителен.
Източник: Science Alert