Кардиолог посъветва да ядем повече сол
В продължение на години ни се казваше да намалим приема на сол в храненето заради вреди върху здравето, но един известен лекар сега отрича този съвет и препоръчва обратното - да слагаме повече сол в ястията, предава Мениджър Нюз. Съветът е на проф. Салим Юсуф, предишният председател на Световната сърдечна федерация, посочва "Дейли Мейл".
Проф. Юсуф твърди, че приемането на по-малко от 3 грама сол на ден е вредно за здравето и може да повиши риска от инфаркти.
Препоръката се основава на доклад на работна група от експерти от няколко международни организации, публикуван в европейското списание по сърдечно здраве "European Heart Journal", който обръща внимание върху потенциалната опасност от твърде занижения прием на натрий.
ОЩЕ ОТ #сърце
Специалистите призовават за допълнителни изследвания, защото според тях намаляването на солта до сега препоръчваното количество има "неясен ефект" за сърдечното здраве. При количество под 3 грама натрий дневно се нарушава естественият баланс на тялото и се увеличават инфарктите и сърдечната недостатъчност, както и смъртността. В препоръчваното количество от 3 до 6 грама сол, натрият е под тази граница.
Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.