Когато хапваме сирене, предпазваме зъбите си от кариес
Сиренето и други млечни продукти при дъвчене стимулират производството на слюнка, която може да неутрализира киселините по зъбите и да предотврати появата на кариес, пише "Дейли мейл", позовавайки се на британски лекар.
Майкъл Мосли припомня, че сиренето, млякото и киселото мляко са богати на калций. Той участва в поддържането на киселинно-алкалния баланс на устната кухина и има положителен ефект върху зъбите, като осигурява профилактика на кариеса. Освен това млечните продукти, и в частност сиренето, при дъвчене активират производството на слюнка.
Според лекаря слюнката неутрализира киселините и основите, които могат да имат отрицателен ефект върху състоянието на зъбите. Обикновено киселинността на зъбната повърхност се променя след всяко хранене.
ОЩЕ ОТ #зъби
Ако обаче се образува твърде много киселина, се развива кариес. Сиренето нормализира водородния показател (pH) на средата в устната кухина, което допринася да се избегне разрушаването на емайла и появата на кариеси.
Лекарят отбеляза още, че е особено полезно да се яде сирене след сладка храна, тъй като захарта способства за образуването на киселинообразуващи бактерии в устата.